Majoneza kao umak jedan je od pet glavnih umaka koji se ponekad nazivaju “umaci mame” (sauces mères), i svrstava se u skupinu umaka koji nastaju procesom povezivanja sastojaka miješanjem da bi se dobila gusta emulzija.
Smatra se da se majoneza pojavila koncem 17. stoljeća u Francuskoj, nakon što je vojvoda od Richelieua osvojio gradić Mahon na Balearima te se prigodom svečanog banketa u čast pobjede po prvi put pripremila. Dodatno, neki izvori navode da je u nekom obliku postojala i za vrijeme Egipta i starog Rima.
Kako napraviti domaću majonezu:
Domaća majoneza
Sastojci:
2 pasterizirana žumanjka
1 kašika vode
1 kašika octa
2 čajne kašike senfa
¼ kašike šećera
470 ml biljnog ulja
1 kašika svježe iscijeđenog limunovog soka
Sol i papar (po želji)
Priprema:
1. Pomiješate zumanke sa brašnom i ocatom, pa tekućini dodajte senf i šećer. Pomiješajte pjenjačom dok tekstura ne postane lagano pjenasta.
2. Postepeno dodajte ulje uz neprestano miješanje sve dok ne dobijete gustu emulziju
3. Začinite soli, paprom i limunovim sokom. Koristite majonezu odmah ili je spremite u posudu i stavite u hladnja