Najrjeđi Pasoš Na Svijetu...

Ne znate koji je najrjeđi pasoš na svetu? Ako je vaš odgovor "ne" iz teksta koji sledi sazaćete i taj zanimljiv i neobičan podatak....
Ako je ono što su napisali novinari lista "Independent" tačni tj podaci, u svetu postoji pasoš koja je izdat samo trojici ljudi na na celom svetu te je tako ujedno i najređi.!

Reč je o najrjeđem pasošu na svetu - pasošu suverenog malteškog vojnog reda


Ovaj pasoš poseduju čelnici suverenog malteškog vojnog reda, i pripadaju Velikom velemajstoru, njegovom zameniku i kancelaru ovog neobičnog međunarodnopravnog subjekta.




Inače ako en znate, Suvereni malteški vojni red, je katolički viteški red sa sedištem u Rimu, iako nema svoju teritoriju kao država,Suvereni malteški vojni red održava diplomatske odnose sa 106 država sveta. Države koje ne prihvataju ovaj pasoš su Veliku Britanija, SAD i Novi Zeland

Suvereni malteški vojni red ima svega dve zgrade u Rimu kojima se jamči eksteritorijalnost, valutu i poštanske marke, dok svi ostali njegovi pripadnici poseduju pasoše izdane u matičnim državama.


Red se danas uglavnom bavi medicinskom i socijalnom zaštitom, čini ga oko 13.000 vitezova, dama i takozvanih pomoćnih članova.


Zapošljava oko 25 hiljada lekara i medicinskih sestara koji uz pomoć 80 hiljada volontera te deluju u više od 120 država sveta!

Ovaj malteški vojni red nastao je negde oko 1099. godine u Jerusalemu, a osnovali su ga Ivanovci (Božjaci), pripadnici rimokatoličkog viteškog reda. Ime je dobio po prvom samostanu u Jerusalemu kraj crkve sv. Ivana Krstitelja

Diplomatski odnosi Srbije i Malteškog reda uspostavljeni su sredinom 19. veka. Za vreme rata 1885. između Kraljevine Srbije i Kneževine Bugarske, Malteški red je donirao srpskim železnicama sanitetski voz od 10 kola, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Niš.

Dolaskom komunista na vlast Jugoslavije, nakon Drugog svetskog rata, diplomatski odnosi se prekidaju ali su obnovljeni 1.maja 2001.godine.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »