Mudra priča o ženi i pitonu

Mudra priča o ženi i pitonu


Žena je imala odraslog pitona, zmiju koju je mnogo voljela.


Ta njena zmija od 4 metara je odjednom jednostavno prestala da jede. Nakon nekoliko nedjelja pokušavanja njene zabrinute gazdarice da je nahrani, nudeći joj sve živo što jedna zmija može poželjeti da pojede, očajna žena ju je odnijela veterinaru.

Saslušavši cijelu priču i muku gazdarice, veterinar ju je upitao:

"Da li vaša zmija spava s vama noću, obmotava se oko vas ili dogmiže jako blizu, pa se raširi cijelom svojom dužinom?"

"Da! Da! Ona to radi svakodnevno i to me čini tako tužnom, jer vidim da nešto traži od mene, a ja joj ne mogu pomoći da se osjeća bolje."

"Gospođo, vaš piton nije bolestan, on se priprema da vas pojede. On je, svaki put, gmižući i "grleći" vas, obmotavajući se oko vašeg tijela, premjeravao veličinu kako bi odmjerio koliko ste velik obrok i koliki on mora biti prije napada. I da, ne jede, kako bi imao dovoljno mjesta da vas lakše svari pošto vas udavi i proguta."

Pouka i poruka priče je: Moraš prepoznati zmije oko sebe i njihovu istinsku namjeru. Samo zato što je neko u vašoj blizini, "grli" vas često i ljubi, ne znači i da su njegove namjere dobre…
Djevojčica koja je otporna na umor, bol i glad

Djevojčica koja je otporna na umor, bol i glad



Olivia Farnsworth (7) otporna je na umor, bol i glad. Vjeruje se da je jedina na svijetu s takvim rijetkim stanjem, a doktori su zaključili da nema hromozom 6.



Niki Trepak (32), majka djevojčice iz Huddersfielda, ispričala je za Daily Mail kako je Oliviju pregazio auto i vukao ju niz ulicu no ona nije osjetila bol. 

-Vrištala sam i ostala djeca su vrištala, a Olivija je samo ustala i počela hodati prema meni te me pitala što se događa - priča Niki. Udarac je bio jak i Olivija je mogla imati ozbiljne ozljede ali curica je imala samo ogrebotine na bedru i nožnom prstu. 

- Doktori vjeruju da ju je od ozljeda spasilo to što se nije prestrašila niti naprezala mišiće. Niki kaže da je Olivija prestala spavati danju kada je bila stara samo devet mjeseci. Kosa joj nije počela normalno rasti sve dok nije navršila četiri godine. 

- Ne osjeća glad. Mora uzimati lijekove kako bi spavala. Jednom si je odgrizla dio usnice i nije rekla ništa. Živi kao i sva ostala djeca, ali ponekad ima napade bijesa - kaže Niki koja još ima četvero djece stare 12, 10, šest i četiri godine. 

Prema službenim podacima od 15.000 stanja vezanih uz poremećaje s kromosomima, 100 ih je vezano uz nedostatak hromozoma 6. Ali svi s tim stanjem nemaju iste simptome kao Olivija, prenose Nezavisne.
Fotografija krompira prodata za milion eura

Fotografija krompira prodata za milion eura


Poznati 46-godišnji irski fotograf Kevin Abosch uspio je prodati svoju neobičnu fotografiju za nevjerovatnih 1.000.000 eura.



Njena neobičnost se ogleda u činjenici da se na njoj nalazi samo krompir na crnoj podlozi. Ipak, to je bilo dovoljno neimenovanom evropskom biznismenu da za nju plati milion eura.

Krompir se tako pridružio setu Aboschovih fotografija po kojima je najviše poznat – portreti poznatih ličnosti na crnoj podlozi gdje se često čini da njihova lica izranjaju iz tame. Ali rijetki njegovi radovi prelaze vrijednost od 260.000 eura.

Na svijetu postoje tri verzije fotografije krompira. Jedna se nalazi u privatnoj kolekciji, druga je svoje mjesto našla u muzeju u Srbiji kao donacija, a treća je prodata za spomenutih milion eura.

"Popili smo dvije čaše vina nakon čega je rekao da mu se fotografija sviđa. Nakon dodatne dvije čaše je shvatio d aje želi. Oko cijene smo se dogovorili za dvije sedmice i to je najveća pojedinačna zarada na osnovu mojih fotografija", rekao je Abosch.

Brojni restorani na području BiH uveli jelovnike na arapskom jeziku


Pored investicija i velikih poslovnih projekata koje brojni arapski biznismeni pokreću u Bosni i Hercegovini, njihov se utjecaj i posjećenost ogledaju i u svakodnevnim sitnicama i situacijama, kao što je promjena jelovnika i menija u brojnim restoranima i hotelima na području BiH.

Brojni vlasnici ugostiteljskih objekata u BiH su se tako odlučili na svoje jelovnike dodati i listu jela na arapskom jeziku, kako bi svojim gostima omogućili što lakše snalaženje i naručivanje, budući da Arapi većinom ne govore i ne razumiju engleski jezik.

Konoba Plava voda u Travniku, smještena podno Starog grada i tvrđave, jedno je od kultnih mjesta u Travniku, omiljena destinacija svih turista koji posjete vezirski grad u srednjoj Bosni.

Na Plavoj vodi možete pojesti poznate travničke ćevape, kao i popiti Lutvinu kahvu, domaću kafu koja se služi sa rahatlokumom.

Konobari se bore međusobno za to ko će ih uslužiti

Vlasnik restorana Plava voda Edin Nuhbegović za Klix.ba navodi kako su se na potez dodavanja arapskog, ali i turskog jezika na jelovnike odlučili iz razloga što imaju puno arapskih i turskih turista kojima su na ovaj način odlučili olakšati naručivanje jela. To su napravili prošle godine, budući da među gostima imaju najviše Arapa, pogotovo u posljednje vrijeme.

"Radimo sa dvije-tri agencije koje nam dovode goste, a rekli su nam da u 2016. godini možemo očekivati za 200 posto više Arapa", govori za Klix.ba vlasnik konobe Plava voda.

Na upit o tome kakvi su Arapi kao gosti, kroz smijeh odgovara:

"Mi smo ugostitelji, mi ne smijemo kuditi goste. Svi gosti su dobrodošli".

Dodaje kako vole naručivati mnogo, a nekad znaju biti i zahtjevni.

"Možda je to nama previše, jer smo mi naučili kroz naše ljude da skromno naruče i skromno plate i završe. Ali oni više zahtijevaju i više dobiju. Nećete vjerovati, ali kod mene se konobari bukvalno bore za to ko će od njih uslužiti nekog Arapa i šeika, budući da su bakšiši koje ostavljaju konobarima pozamašni", kazao nam je vlasnik konobe Plava voda.

Arapi vole Bjelašnicu i ljeti pune sve kapacitete

Arapski jezik su na jelovnike prošle godine uveli i u restoranu Han na Bjelašnici.

"Kod nas je ljetna sezona obilježena arapskim turistima i oni čine blizu 80 posto prometa. U restoranu imamo 120 mjesta, a često nam se desi da nam popune sve kapacitete. Za novac koji troše nisu zahtjevni i ostavljaju veće bakšiše. Budući da smo mi halal hotel i imamo mesdžid, njima je to atraktivna lokacija", kaže za Klix.ba Almirka Korjenić, zamjenica direktora hotela Han.

U hotelu Kostelski buk u Bihaću situacija je skoro ista. Budući da imaju puno posjetilaca Arapa, smatrali su da je potez uvođenja jelovnika na arapskom jeziku neophodan.

"U sezoni imamo puno gostiju Arapa, dok ih je sada u zimskim mjesecima malo manje. Ne bih rekla da su zahtjevni kao gosti, treba samo malo vremena da se naviknemo na njih. Od naših se gostiju razlikuju po tome što malo kasnije ustaju, vole da spavaju", kazala nam je kroz smijeh recepcionerka Jasmina Prošić.

"Stolovi koje ostavljaju iza sebe su katastrofa"

Na jelovnicima u restoranu Park prinčeva u Sarajevu također možete pronaći jela na arapskom jeziku, a ova je promjena uvedena prošle godine.

"U zavisnosti od toga kakvi nam gosti dolaze, mi se prilagođavamo. Teško je govoriti o ciframa, ali imamo puno gostiju Arapa, pogotovo u posljednje dvije godine. Neki od njih znaju engleski jezik, ali vrlo malo, pa smo sebi željeli olakšati posao", govori za Klix.ba šef restorana Mirsad Plavčić.

Na upit o tome kako se sporazumijevaju s konobarima, kroz smijeh odgovara:

"Prstom!"

Šef restorana Park prinčeva ističe kako Arapi znaju biti prilično zahtjevni gosti.

"Oni jesu zahtjevni gosti, imaju novac i troše ga, ali kada je riječ o stolovima koje ostave iza sebe kad ustanu i odu - to je katastrofa", kaže Plavčić i dodaje kako Arapi nemaju običaj ostavljati bakšiš konobarima u njihovom restoranu.

Pričate li sami sa sobom? Niste ludi, nego genijalni



Svi smo se našli u situaciji da razgovaramo sa samim sobom. Samo što neki to rade dosta češće i više. I to ne samo u privatnosti svog doma, već i dok kupuju ili hodaju ulicom. Razmišljanje naglas pomaže nam da materijalizujemo o čemu razmišljamo. Takođe pomaže da nađemo smisao u bujici misli. Sve je to divno, ali znamo i za jedan „mali“ problem. Kada razgovaramo naglas sami sa sobom djeluje kao da smo ludi, zar ne? 

Međutim, ispostavilo se da je pogrešno. Pričanje sa samim sobom znak je genijalnosti, prenosi sajt BrightSide. Ipak, treba imati na umu da se to pričanje razlikuje od svađanja sa samim sobom, vikanja ili pričanja sa nekim trećem. 

U jednoj studiji, psiholozi Daniel Swigley i Gary Lupyan postavili su hipotezu da je pričanje sa samim sobom ustvari blagotvorno. 

Ako o tome razmislimo, očigledno je da ima smisla. Pogledajte samo sve te monologe najvećih mislilaca. Pogledajte u poeziji, u istoriji. Albert Ajnštajn je „često sebi ponavljao svoje rečenice.“ 

U jednom eksperimentu, Swigley i Lupya dali su dvadesetorici ljudi ime objekta (kao na primer vekna hljeba ili jabuka), koji je trebalo da pronađu u supermarketu. Tokom prvog seta potrage, učesnici su morali da ćute. U drugom setu, mogli su da ponavljaju ime objekta naglas dok su tražili po prodavnici. 

Pogađate, oni koji su mogli da govore naglas u prodavnici, lakše su nalazili objekte. Kada nešto kažemo naglas to osvežava pamćenje. Čini stvarima „opipljivim“. Takođe, kada govorite glasno pomaže vam da pronađete stvari, ali samo kada znate šta tražite, odnosno kada ste upoznati sa izgledom tog predmeta. Kada kažete banana, znate da je žute boje i određenog oblika, i time aktivirate vizuelna svojstva u mozgu koji će vam pomoći da ih pronađete. 

Kada pričamo sami sa sobom to nam pomaže da organizujemo bezbrojne misli koje divljaju u glavama. Kada vokalizujemo pitanje, to može da nam smiri živce. Prema psihologu Lindi Sapadin, izgovaranje rečenica naglas pomaže nam da damo validnost važnim i teškim odlukama. 

To pomaže da razjasnimo svoje misli, da izdvojimo ono važno i da donesemo odluke.“ Jedan od najboljih načina da razriješimo problem jeste da ga izgovorimo naglas. Zašto to onda ne radimo češće? 

Kada pričamo sami sa sobom to nam pomaže da dostignemo svoje ciljeve, prenose Nezavisne. 

Kako je Sapadin iznijela: „Kada izgovorite svoje ciljeve naglas, fokusirate pažnju, pojačavate poruku, i kontrolišete „odbjegle“ emocije.“ 

Kada govorite sami sa sobom to znači da ste samostalni. Kao i genijalac Albert Einstein, ljudi koji govore sami sa sobom, veoma su vješti i mogu sami da „prokljuve“ šta im je potrebno.

Leonardo da Vinči: Brak nalikuje na stavljanje ruke u vreću punu zmija...

Leonardo da Vinci bio je italijanski slikar, arhitekt, naučnik, muzičar, kipar, mislilac, matematičar i inženjer.


Ukratko - najveći genij renesanse, čovjek koji utjelovljuje renesansni ideal svestrana čovjeka - višestruko nadarena čovjeka neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama. Osim u umjetnosti, dao je doprinose anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja, urbanistici, pišu Nezavisne. 

Ovo su neki od njegovih citata. 

* Voda je pokretačka snaga u prirodi. 

* Postoje tri vrste ljudi: oni koji vide, oni koji vide kada im se ukaže na nešto i oni koji ne vide. 

* Nema istine u onim naukama u kojima se matematika ne primjenjuje. 

* Ko ne kažnjava zlo, taj zapovijeda da se ono čini. 

* Najplemenitije zadovoljstvo je radost razumijevanja. 

* Život je jednostavna stvar. Činiš neke stvari i u većini ne uspiješ. Neke uspijevaju, te radiš više onoga što uspijeva. Ukoliko baš dobro uspije, ostali te kopiraju. Tada ti počinješ raditi nešto drugo. Trik je u činjenju drugačijih stvari. 

* Onaj ko voli praksu bez teorije je poput moreplovca koji se ukrca na brod bez kormila i kompasa, te nikad ne zna na koju obalu će pristati. 

* Poeta je daleko ispod slikara u predstavljanju vidljivih stvari, kao što je i daleko ispod muzičara u predstavljanju nevidljivih stvari. 

* Priroda nikad ne krši svoje zakone. 

* Ko posije vrline požnjeće čast. 

* Ko god se upusti u raspravu navodeći razne autoritete ne koristi svoju inteligenciju – samo svoje pamćenje. 

* Samo veliki ljudi mogu zaista voljeti. 

* Traži savjet od onoga ko dobro sobom vlada. 

* Mudrost je kćerka iskustva. 

* Vrijeme je tu dovoljno dugo za one koji su spremni da ga iskoriste. 

* Slikar koji ne sumnja u svoju sposobnost malo postiže. 

* Ljudsko stopalo je remek djelo inženjeringa i umjetnosti. 

* Ko ravno hoda, rijetko pada. 

* Velika ljubav proizilazi iz velikog saznanja voljene stvari, a ako je malo poznaješ, malo ćeš je, ili je uopšte nećeš moći voljeti. 

* Žalostan je takav učenik koji ne nadmaši svoga učitelja. 

* Onaj ko ne cijeni život, nije ga ni zaslužio. 

* Brak nalikuje na stavljanje ruke u vreću punu zmija sa nadom da ćemo izvući samo jegulju. 

* Uvrijedio sam Boga i ljudski rod jer moj rad nije dosegao kvalitetu koju je trebao doseći. 

* Dobro proveden život je dugačak. 

* Kada dotaknete vodu u rijeci, ono što ste dotakli je zadnje od onoga što je prošlo i prvo od onoga što će doći. Tako je i sa sadašnjosti. 

* Nanijećeš štetu ukoliko nešto hvališ, ali još veću štetu ukoliko nešto zabraniš, a da to ne razumeš. 

* Ko druge vrijeđa, sebe ne zaštićuje. 

* Volim one koji se smiju u problemima, koji iznalaze novu snagu u teškoćama, te postaju još hrabriji. U takvim uslovima uskogrudni posustaju, ali oni čija su srca čvrsta, čija savjest opravdava njihova djela, su spremni da slijede svoje principe do smrti. 

* Praksa uvijek mora biti građena na dobroj teoriji. 

* Dok sam mislio da učim kako da živim, u stvari sam učio kako da umrem. 

* Učenje nikad ne može iscrpiti razum. 

* Onaj koji želi da se obogati za jedan dan će visiti za jednu godinu. 

* Jednostavnost je krajnja satisfakcija. 

* Jednom kada probaš letjeti, hodaćeš zemljom sa očima okrenutim ka nebu, zato što si gore bio i zato što se gore želiš vratiti. 
20 najboljih citata iz "Alana Forda"!

20 najboljih citata iz "Alana Forda"!

Čitanje stripova jedna je od odlika svake generacije, a Alan Ford je svakako jedan od omiljenih stripova brojnih generacija, koje su odrasle na ovim prostorima!

 

Nove dogodovštine Boba Roka, Sir Olivera, Broja jedan i društva u maloj cvjećari u New Yorku  i dalje se očekuju s nestrpljenjem na kioscima.
Podsjećamo vas na najbolje citate iz legendarnog stripa, a vi provjerite vaše znaje, jer kao što znate citati u “Alan Fordu” su 100 posto istiniti, zar ne?

20. “Prestanite mi davati milostinju jer sam mrtav” (iznad smrznutog prosjaka)

19. “Cijena? Prava sitnica!”

18. “Bolje izdati knjigu nego prijatelja”



17. “Bolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromašan džaba ti što si bolestan”

16. “Jedna lasta ne čini proljeće, a kamoli dvije”

15. “Bolje ispasti budala, nego iz voza”

14. “Ako želite da pobijedite u trci morate prvi proći kroz cilj”

13. “Mi imamo iskustvo, a vi novac. Na kraju vama ostane iskustvo, a nama novac”

12. “Kradem od siromašnih da bih dao bogatima”

11. “Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega”

10. “Kupite svijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na sopstvenu”

9. “Bolje biti bogat nego ne biti”

8. “Ne vjeruj ženi koja laže”

7. “Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo - Stranka istine”

6. “Ko izgubi tobitak, dobije gubitak”

5. “Ko leti vrijedi, ko vrijedi leti, ko ne leti ne vrijedi”

4. “Ko spava nije budan”


3. “Bolje živa kukavica nego mrtvi heroji”

2. “Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti”

1. “Bolje je živjeti sto godina kao milioner nego sedam dana siromašan”

Pr0č1t4jt3 0v0: Vaša sposobnost čitanja ovakve poruke otkriva navjerovatne stvari o mozgu


Španski kognitivni naučnik Jon Andoni Duñabeitia objasnio je kako ovakve poruke ne aktiviraju dijelove mozga koji analiziraju brojeve, već ih mozak tretira kao slova koja su loše napisana, ili u čudnome fontu, te nam tako omogućava ‘dešifriranje’ u milisekundama.


"Dok čitamo, ne obraćamo pažnju na razliku između slova i brojki, jer očekujemo samo slova. Za vaš mozak, to nije brojka u riječi, već čudno napisano slovo. dok čitate, imate toleranciju koja dopušta manje nepravilnosti u izgledu slova", kaže Duñabeitia.

Ali ne čitaju svi ljudi podjednako lako ovakva ‘slova’. Mladi ljudi, koji su odrasli uz internet i računala s bezbrojnim izborom načina pisanja, gotovo da ni ne primječuju razliku.

S druge strane stariji ljudi, koji su odrasli uz standardna slova, možda budu imali malo problema s čitanjem ovakvih poruka, prenosi net.hr.

4l1 n4 kr4ju, 5v47k0 81 7r3840 8171 u 574nju pr0č17471 0v4k4v 73k57.



Titanic II trebao bi zaploviti 2018. godine

Titanic II trebao bi zaploviti 2018. godine


Za dvije godine svjetskim oceanima trebala bi zaploviti replika legendarnog RMS Titanica koji je potonuo 1912. godine, nazvana jednostavno Titanic II. Radi se o projektu australskog milijardera Clivea Palmera i njegove tvrtke Blue Star Line, vrijednom 500 miliona eura, piše Independent.


Novi Titanic će izgledati praktički identično originalnom brodu, ali će biti četiri metra širi, dok će dužina broda biti 270 metara, a težina 56 000 registarskih tona.

Za razliku od prethodnika, njegov će trup biti zavaren, a ne učvršćen zakovicama, čime će se zadovoljiti moderni sigurnosni propisi.

Razlika će biti i u broju čamaca za spašavanje kojih legendarni Titanic nije imao dovoljno pa je usred njegova potonuća spašeno samo 706 putnika i članova posade, a utopilo ih se 1517. 

Što se tiče kapaciteta, Titanic II primat će 2400 putnika i 900 članova posade koji će biti raspoređeni u 840 kabina na devet katova, a kao i u „originalu“ putnici će biti smješteni u tri klase. 

Marketinški direktor Blue Star Line-a, James McDonald kazao je kako će novi Titanic imat moderne procedure evakuacije, satelitske kontrole, digitalnu navigaciju i radarski sustav. 

Sami ćemo investirati u brod, ali imamo i mnogo zainteresiranih tvrtki iz Dubaija koje bi željele iskoristi mogućnosti koje se otvaraju ovim projektom. I bez brige, imamo pravo na ime i trademark Titanic II“, kazao je on. 

Prvo putovanje broda planirano je za 2018. i to iz kineskog Jiangsua u Dubai. 

Unatoč svemu cijeli projekt još uvijek nije siguran. Naime, poslovi Clivea Palmera, rudarskog magnata, nisu ni blizu toliko sjajni da bi mu omogućili da cijeli projekt provede sam, zbog čega radovi u kineskom brodogradilištu još nisu ni počeli.

Dao otkaz jer mu je dosadno na poslu

Dao otkaz jer mu je dosadno na poslu

Jedan Dubrovčanin nedavno je dao otkaz u jednoj hotelskoj kući uz obrazloženje da mu je dosadno na poslu.


U njegovoj namjeri nije ga spriječila ni činjenica da ima natprosječnu hrvatsku platu, od preko 7 hiljada kuna (1000 eura).

Radio sam dnevno osam sati, od 8 ujutro do 16 sati, ali zapravo nisam znao šta da radim u kancelariji.

Najgore je što mi je šef bio u blizini, pa nisam to vrijeme mogao da provodim ni na internetu ni u čitanju knjiga.

Mislio sam da će se raditi drugačije jer kada smo se dogovarali za posao, rečeno mi je da ću imati slobodu i mogućnost da pokažem kreativnost u radu, međutim, na kraju se to sve izjalovilo.

Na poslu, jednostavno, nisam znao šta da radim, a morao sam tamo da provodim po cijele dane.

Na kraju sam prelomio, i odlučio da ne gubim vrijeme i život, i riješio da dam otkaz”, objašnjava ovaj mladić.

Nezaposleni Australci žele posao, ali da im se ne poklapa s planovima za golf

Nezaposleni Australci žele posao, ali da im se ne poklapa s planovima za golf


Vladi Australije je "prekipjelo" zbog nezaposlenih građana koji odbijaju posao zato što im se podudara s planovima za golf ili snovima da postanu glumci.


Iz Vlade Australije su rekli da će postrožiti kriterije za ostvarivanje pomoći zbog nezaposlenosti kako bi potakli rastući broj nezaposlenih, među kojima su i neki s kreativnim opravdanjima, da prihvate ponuđene poslove. 

"Australska socijalna pomoć je tu zbog sigurnosti ljudi koji zaista ne mogu pronaći posao, a ne kao opcija za one koji jednostavno odbijaju da rade", rekla je ministrica rada i zapošljavanja Michaelia Cash. 

Kazna za odbijanje posla bez adekvatnog izgovora je uskraćivanje socijalne pomoći osam sedmica.

Ne pretvarajte ljevoruko dijete u dešnjaka

Ne pretvarajte ljevoruko dijete u dešnjaka

Urođena “opredijeljenost” za lijevu ili desnu ruku postaje vidljiva nakon 6. mjeseca života, a najkasnije do četvrte godine djeteta.


Roditelji često forsiraju ljevoruku djecu da koriste desnu ruku, ali, stručnjaci se sa tim nikako ne slažu. 

Podaci brojnih istraživanja govore da su ljevoruka djeca često natprosječne inteligencije.

Da li ste znali da su ljevoruki bili i Napoleon, Albert Ajnštajn, Leonardo Da Vinči i Pablo Pikaso?! 

Osim toga, ljekari su složni da ljevoruka djeca koju neko prisiljava da koriste desnu ruku, mogu imati problema sa koncentracijom, uz brojne negativne efekte po psihu, ali i motoriku, govor, intelektualni razvoj i karakter. 

Sa druge strane, to što je dijete ljevoruko nema nijednu lošu stranu – i oni mogu da nauče da imaju čitak rukopis, samo je važno naučiti ga da prilikom pisanja pravilno postavi ruku. 

Ljudski mozak je podijeljen na lijevu i desnu hemisferu. Lijeva je dominantnija i kontroliše i upravlja informacijama koje dobija iz desne strane tijela, a desna hemisfera kontroliše i upravlja informacijama sa lijeve strane tijela. Kod ljevorukih je situacija obrnuta i dominantna je desna hemisfera. 

Prema naučnim istraživanjima, ljevoruke osobe su češće talentovane za precizne sportove, matematiku i umjetnost, a na svijetu ih je svega 5 odsto. 

Ljevorukost se lako i rano može uočiti – dovoljno je da obratite pažnju kojom rukom dijete poseže za predmetima, a zapamtite da ne postoji ni jedan valjani razlog da pokušavate da ga pretvorite u dešnjaka.

Poruka u boci iz New Yorka preko okeana u Francusku stigla za 29 mjeseci

Poruka u boci iz New Yorka preko okeana u Francusku stigla za 29 mjeseci


Na mediteranskoj obali Francuske pronađena poruka u boci koju je prije 29 mjeseci u Atlanski okean bacio američki slikar George Boorujy na obali njujorškog otoka Staten.


Francuski list "Sud Ouest" javlja da je poruku u boci 5.700 kilometara daleko od New Yorka pronašao bračni par, također slikari, na jugozapadnoj obali Sredozemnog mora u Francuskoj. 

Slikarka Brigitte Barthelemy je kazala da je tokom šetnje na plaži sa suprugom vidjela staklenu bocu i da su u prvi mah pomislili da je riječ o smeću, ali da su potom primijetili dva zavežljaja papira u njoj i otvorili je. 

U boci su pronašli crtež kormorana i poruku sa porukom i čestitkom za pronalazak. Poruka je potpisana u oktobru 2013. godine. A tragom e-mail adrese na poruci su stupili u kontakt sa američkim slikarom Boorujyem. 

Boorujy je izrazio uzbuđenost činjenicom da je njegova poruka u boci za 29 mjeseci prevalila toliki put i na valovima stigla u Francusku. 

On je na Instagramu objavio i fotografije poruke napravljene u oktobru 2013. godine u New Yorku i nove fotografije nakon pronalaska boce u Francuskoj. 

Francuski list je "simpatičnom slučajnošću" okarakterizirao činjenicu da su slikari i poslali i pronašli poruku u boci.

Američki naučnici otkrili novu subatomsku česticu

Američki naučnici otkrili novu subatomsku česticu


Naučnici koji rade za vladu Sjedinjenih Američkih Država u petak su saopštili da su otkrili novu subatomsku česticu nazvanu tetraquark, koja će im pomoći da razumiju unutrašnji rad atoma.


Quarkovi su male čestice koje su gradivni blokovi za subatomske čestice, kao što su neutroni i protoni. U proteklih 60 godina naučnici su posmatrali quarkove povezane u dvoje ili troje, ali je u petak objavljeno da su po prvi put vidjeli da se tetraquark sastoji od četiri različita quarka, što je prekretnica u otkrivanju osnovnih gradivnih blokova materije.

Podaci koji su doveli naučnike do ovog otkrića stigli su iz Fermilaba, laboratorije specijalizovane za fiziku visokoenergijskih čestica koju finansira odjel za energetiku.

Otkriće je došlo iz podataka o česticama dobijenih kroz Fermilabaovo istraživanje Tevitron, koje je obustavljeno 2011. godine. No, naučnici su i dalje nastavili tragati po gomili infomracija proizašlih iz Tevitronovih eksperimenata.

"Otkriće jedinstvenog člana tetraquark porodice sa četiri različita quarka pomoći će teoretičarima da razviju modele koji će doprinjeti boljem razumijevanju tih čestica“, rekao je Nigel Lockyer, direktor Fermilaba.

Čestica je nazvana X(5568), jer njena težina iznosi 5568 megaelektronvolti. Otkriće čestice je veliko iznenađenje.

Prošle godine naučnici su otkrili čvrste dokaze da postoji pentaquark, čestica izgrađena od pet quarkova. Tetraquark i pentaquark neće samo otkriti informacije o atomima, nego će možda pomoći fizici da razumije pad masivnih zvijezda u svemiru.

Možete da smršate i bez gladovanja

Mršavljenje ne mora da podrazumijeva iscrpljujuće dijete i neukusnu dijetalnu hranu.
Nekada su dovoljne samo male promjene u navikama i dobri rezultati neće izostati, piše Stvarukusa.
Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da poboljšate svoje zdravlje i dostignete željenu težinu.



JEDITE IZ TANJIRA, A NE IZ AMBALAŽE
Lakše ćete kontrolisati koliko jedete ako hranu servirate u tanjir. Ovo se naročito odnosi na grickalice, ako im teško možete odoljeti.

JEDITE IZ MANJIH TANJIRA
Mnoge naučne studije su pokazale da ljudi unose manje kalorija ako jedu iz manjih tanjira. Prema rezultatima analiza objavljenih u stručnom časopisu Journal of the Association for Consumer Research, ako se jede iz tanira manjih za 30%, smanjuje se i unos kalorija za isti procenat. Nije u pitanju samo količina hrane koja staje na tanjir, već i svijest o tome da će se pojesti više ako se tanjir stalno dopunjava novom hranom. I u ovom slučaju je u pitanju osjećaj o količini hrane koju smo pojeli.

JEDITE IZ PLAVOG TANJIRA
Ovaj savjet je proizašao iz nekoliko studija čiji su rezultati pokazali da se više kalorija unese ako je manji kontrast boja između hrane i tanjira. Rezultati jednog eksperimenta su pokazali da su ispitanici pojeli više špageta i marinara sosa kada su ih jeli s crvenog tanjira upoređenju sa hranom serviranom na bijelom tanjiru.

PIJTE IZ USKIH VISOKIH ČAŠA
Kokteli izgledaju lijepo u širokim čašama, ali se može desiti da unesete više kalorija nego što želite.

NE GLEDAJTE REKLAME
Kada na televiziji vidite reklame sočne neodoljive hrane, velika je vjerovatnoća da ćete odmah ogladneti. To nije samo slučaj samo s reklamama, apetit otvaraju i kulinarske emisije.

SAKRIJTE NEZDRAVU HRANU
Daleko od očiju, daleko od srca. Ovdje je princip isti kao i kod gledanja reklama – ako vidite hranu koju volite, veći je rizik da se prepustite iskušenju i pojedete čak iako niste mnogo gladni. To se posebno odnosi na nezdravu hranu poput grickalica i slatkiša.

NEKA VAM ZDRAVA HRANA BUDE PRI RUCI
Rasporedite hranu u frižideru tako da vam zdrava hrana bude uvijek pri ruci. Takođe, neka vam na stolu uvijek bude činija s voćem. Istraživanja su pokazala da ćemo više jesti zdrave hrane ako nam je pri ruci.

ŽVAĆITE DUGO
Ovo je jednostavno, ali i veoma efikasno pravilo. Ako dobro sažvaćete hranu, ješćete sporije, više uživati u ukusu i unijeti manje kalorija.

NASPAVAJTE SE
Miran san ima višestruko pozitivan uticaj na vaše zdravlje. Bićete raspoloženiji i imaćete više energije, a jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji pate od nesanice i ne spavaju dovoljno imaju veći rizik da pate od gojaznosti.

IGRAJTE IGRICE
Ako imate neodoljivu želju za grickalicama, odigrajte video igricu. Istraživanja su pokazala da aktivnosti koje podrazumijevaju rješavanje vizuelnih zadataka, poput video igara, mogu da smanje želju za nezdravom hranom

IZBJEGAVAJTE ŠIROKU GARDEROBU
Ako nosite garderobu koja vam pruža dovoljno komfora može da dovede do toga da se previše opustite i da ne brinete o tome kako izgledate. Zato, povremeno obucite usku garderbu i podsjetite se zbog čega želite da se rješite viška kilograma.

OPUSTITE SE
Stres je jedan od glavnih okidača za prekomjerno uzimanje hrane i gojaznost. Pronađite vremena i nađite način da se opustite i relaksirate.

Šta se krije iza tajne odaje u Tutankamonovoj grobnici?

Šta se krije iza tajne odaje u Tutankamonovoj grobnici?

Egipatsko Ministarstvo antikviteta najavilo je da će 2. aprila biti započeta nova istraživanja i skeniranja grobnice kralja Tutankamona, koja bi mogla da otkriju nove činjenice o grobnici egipatskog faraona.


Nakon što se danima spekulisalo o izjavi ministra turizma u Egiptu, Hašima Zazoa, da se u Tutankamonovoj grobnici sigurno nalaze skrivene odaje koje kriju velikog blago, Ministarstvo antikviteta je otkrilo da će uskoro otpočeti nova istraživanja, koja će objelodaniti pravu istinu o grobnici kralja Tutankamona.

Prošle godine, egiptolog sa Univerziteta Arizona Nikolas Rivs je objavio rezultate koji ukazuju da postoje skrivene odaje iza jednog zida u Tutankamonovoj grobnici. On smatra da ove komore skrivaju grobnicu kraljice Nefertiti, žene faraona Akhenatena i Tutankamonovog oca.

Mogli bismo se prvi put u novijoj istoriji suočiti sa netaknutom grobnicom jednog egipatskog faraona u Dolini kraljeva“, izjavio je Rivs za časopis LiveScience prošle godine. Egiptolog je objasnio da je kompanija Factum Arte, koja je angažovana da skenira Tutankamonovu grobnicu, otkrila neobične linije i nepravilnosti u malteru grobnice što ukazuje na to da je zid izgrađen preko vrata u drevnim vremenima, pišu NN. 

Neki od artefakta u Tutankamonovoj grobnici bili su prvobitno namijenjeni za Nefertiti, ali su nakon Tutankamonove smrti ipak sahranjeni sa njim.

Skeniranje radarom koje je obavljeno na grobu prošle godine pokazuje da iza zida može da postoji praznina.

Bivši egipatski ministar za antikvitete, Zahi Havas, zatražio je da se ta tvrdnja oprezno i detaljno istraži. On je istakao da geološke osobine u Dolini kraljeva mogu dovesti do toga da radar lažno pokazuje pozitivno na grobnicu, dok u stvari taj signal dolazi od prirode. Egipatski zvaničnici se nadaju da bi potencijalno otkriće skrivene grobnice moglo povećati priliv turista u Egipat.

Sahranio ženu a onda se ona uključila u TV-e program: Dvije godine mislio da je mrtva


Abragh Muhamed sahranio je svoju ženu nakon što je mislio da je poginula u saobraćajnoj nesreći. A onda se šokirao kada je vidio u popularnom TV programu.


On je rekao da nije imao pojma da ona je i dalje živa nakon što su mu ljekari rekli da je umrla od povreda zadobijenih u saobraćajci.

Naime, doktori u Kazablanka rekli su mu da je ona preminula zbog ozbiljnih povreda.

Ali onda se pojavila TV programu u kom ljudi traže svoje voljene sa kojima su izgubili kontakt tokom godina. Naime, dok su članovi porodice gledali popularnu TV seriju "Nestali", čuli su njegovu suprugu koja se telefonom javila rekavši da je izgubila kontakt sa svojim mužem i ostavila ime i njihovu bivšu adresu.

Iako "udovac" nije gledao ovaj program, prijatelji su mu odmah javili šokantnu vijest.

"Nisam znao da je smo sahranili nekog drugog i da je moja supruga i dalje živa", rekao je on.

Ipak, postavlja se pitanje zbog čega je žena čekala dvije godine da stupi u kontakt i gdje je bila. Jedna od teorija je da je izgubila pamćenje. Ona je živjela u malom planinskom gradu Azilal a nakon nesreće ljekari su mu rekli da vjerovatno neće preživjeti, ali da ipak mora da plati bolnički račun. On se vratio u svoj dom, udaljen četiri sata vožnje od bolnice, a kada se vratio rečeno mu je da je preminula.

Kasnije je dobio tijelo koje je bilo već smješteno u sanduk, a za koje je mislio da je njegova supruga i sahranio ga.

Najsretnije Nacije

Najsretnije Nacije

UN-ova inicijativa Mreža rješenja za održivi razvoj (SDSN) objavila je godišnje izvješće o sreći u svijetu, uz koje je i ljestvica zemalja na kojoj su zemlje poredane po tome koliko su njihovi građani sretni, a BiH je zauzela 87. mjesto, s ocjenom (5,16), prenose mediji.


Lista je sastavljena na temelju Gallupova globalnog istraživanja u 157 država, a ispitanici su stupanj sreće ocjenjivali od 0 do 10, pri čemu nula predstavlja najgori, a deset najbolji mogući život. 

Najsretniji su stanovnici Danske, Švicarske, Islanda, Norveške, Finske, Kanade, Nizozemske, Novog Zelanda, Australije i Švedske. 

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje mjesto zauzela je Slovenija koja je na 63. mjestu s ocjenom (5,77), slijede Hrvatska na 74. mjestu (5,48), Srbija na 86. (5,17), te Crna Gora na 88. mjestu s ocjenom (5,16). 

Najnesretnijih pet država na svijetu su Burundi, Sirija, Togo, Afganistan i Benin. 

Inače, svjetski izvještaj o sreći odnosi se, uz ostalo, na analizu s područja gospodarstva, psihologije, zdravlja, BDP-a po glavi stanovnika, očekivane životne dobi, percepcije korupcije i solidarnosti sugrađana.

Navike najsretnijih parova

Otkrivamo vam tajne „savršeno“ srećnih parova, koje vam možda mogu pomoći u izgradnji još bolje i kvalitetnije veze.



1. Zajednički prijatelji: Druženje i izlasci sa bliskim prijateljima oba partnera obogaćuje vezu i dokazano je da su ljudi sa mnogo prijatelja dosta srećniji u vezama, nego oni koji se samo fokusiraju samo na partnera. Takođe je druženje sa drugim ljudima dobro za vezu jer partneri nisu previše zavisni jedno od drugog i izolovani „od svijeta“.

2. Pokazivanje emocija u javnosti: Pod ovim ne mislimo na pretjerano ljubljenje, već na držanje za ruke i nježno grljenje. Bez obzira na broj godina, lijepo je vidjeti da se muž i žena/momak i djevojka drže za ruke ili da se grle, pa i u javnosti. Prvo što smanjuju nivo kortizola-hormona stresa, a drugo jer se nikako ne možete početi raspravljati dok su vam ruke „spojene“. Vi ste tim i treba da se držite za ruke, a grljenje je lijep načina da pokažete svom partneru, a i ostalim ljudima koliko ste zaljubljeni.

3. Odlazak na spavanje: Jedno istraživanje je pokazalo da su žene, kojima se u 90 odsto slučajeva poklapa odlazak na spavanje sa svojim partnerom, mnogo srećnije u braku nego one one kojima se poklapa ko 50 odsto. Zaključak iz ovoga je da treba pokušati uskladiti svoje vrijeme odlaska na spavanje sa svojim partnerom i da ćete sigurno biti srećniji, jer parovi prije spavanja imaju veću želju za bliskošću i sigurnošću.

4. Slušanje i pamćenje: Kao što negativna osjećanja mogu loše uticati na prijateljstvo ili atmosferu, tako mogu uticati i na vezu. Ako stalno primjećujete stvari koje vaš partner pogrešno radi, to će na loš način uticati na vezu. Umjesto toga, budite pozitivni i više pažnje usmjerujte na pozitivne i dobre stvari koje vaš partner čini. Tako ćete u njemu izazvati iste povratne emocije. Takođe ga pažljivo slušajte kada vam priča o svojim osjećanjima ili o nečemu što je njemu bitno, jer će onda i on vas bolje slušati, a za nesporazume neće biti mjesta.

5. Odlazak u krevet nakon svađe: Svaka rasprava u nama može izazvati bijes i natjerati nas na izgovaranje riječi koje zaista ne mislimo. Pokušajte da se smirite pred spavanje, a onda riješiti problem ujutru kada se „strasti“ smire. Međutim, ono što izdvaja srećne parove, to je da se sutradan rijetko kad vraćaju na nešto što je bilo - raspravu (osim ako je stvar zaista bitna)

6. Određena doza iskrenosti: Govorenje istine u vezi, ali i generalno je važno. Takođe je bitno da dok govorite istinu svom partneru da ne vičete, već da sve govorite normalnim tonom glasa i da ne budete „bezobrazno“ iskreni. Neke stvari, iako su istinite, mogu da povrijede kada se direktno nekome kažu. Zato treba da budete obazrivi i imati obzira prema njegovim osjećanjima. Zato, kada treba nešto da mu kažete, a znate da ćete ga možda povrijediti, samo govorite blagim tonom kao kada pričate sa najboljom prijateljicom o nečemu neobaveznom.

7. Posvetite se jedno drugom kad god imate vremena: Ako imate djecu ili veoma zahtjevne poslove, znamo da je teško fokusirati se na partera i da je vremena malo. Ali, nakon svih obaveza, sigurno možete izdvojiti malo vremena za maženje sa vašim partnerom ili opušteni razgovor. Ostavite seriju, mobilni telefon i ostalu elektroniku sa strane


Jutarnji rituali uspješnih: Napunite se energijom i motivacijom

Vi ste noćna ptica, ne zato što volite da budete budni dok svi spavaju, već jednostavno morate, to je vaš period za rješavanje zadataka i obaveza za naredni dan. I onda se budite neispavani, kasno, preskačete doručak i osjećate kao da nikada nećete stići u korak sa drugima. 



Ipak, rješenje vašeg problema je vrlo jednostavno. Ustajanje rano ujutru, učiniće da budete produktivniji i pomoći će organizaciju vašeg cijelog dana. 

Vjerovatno ćete pomisliti "ja nisam jutarnja osoba", ali upravo ta rečenica stoji na putu vašeg uspjeha. 

Spremite se da se uz savjete uspješnih ljudi napunite energijom, motivacijom i ponovo se vratite u igru. 

Sljedeće aktivnosti učiniće vaše jutro zanimljivim: 

1. Pokrenite se: Mnogo je bolje baviti se fizičkom aktivnošću odmah po ustajanju iz kreveta, kako bi nam krv procirkulisala kroz tijelo i kako bismo razmrdani krenuli u dan. Od vježbanja u večernjim časovima lakše se odustaje uz izgovore premora. Započnite dan svježom dozom endorfina, iako to bilo samo na 20 minuta. 

2. Meditirajte: Fokusirajte se par minuta po ustajanju na svjesno disanje. Pokušajte da se sa svakim izdahom oslobodite panike i stresa, kako bi u novi dan ušetali potpuno čistih i pozitivnih misli. Na ovaj način otvorićete um za nova znanja i pokrenućete kreativnost, pišu Nezavisne. 

3. Doručkujte i hidrirajte tijelo: Prvi sat od buđenja treba iskoristiti na najbolji mogući način. Iako zvuči besmisleno, hrana i nekoliko čaša vode mogu doprinijeti manjoj tenziji i boljoj fokusiranosti tokom dana koji je pred vama. Doručak bi trebao biti bogat proteinima i mastima, kako biste bez problema izdržali do ručka. 

4. Budite pozitivni, postavite sebi ciljeve i namjere: Dan možete započeti nekom pozitivnom mišlju ili stanjem zahvalnosti. Što više našu pažnju usmjerimo na ove aktivnosti koje smatramo nebitnim, više ćemo sličnih proživljavati. Takođe jutro je savršeno za planiranje aktivnosti, postavljanje ciljeva i namjera za dan koji je ispred nas. 

5. Napravite strategiju: Kada imamo plan i svjesni smo šta sve želimo da postignemo tokom dana, veće su šanse da ćemo to zapravo i učinimo.Par minuta vašeg jutra, odvojite za zamišljanje ili zapisivanje svega što želite obaviti po izlasku iz kuće. Na ovaj način bićete svjesniji i spremniji da se izborite sa izazovima. 

6. Počnite od teških zadataka: Uglavnom se prvo koncentrišemo na lakše, manje obaveze, poput pisanja mejlova, poslovnih razgovora i na taj način pokušavamo da zanemarimo one velike koje nam zapravo stvaraju pritisak. Ako se fokusirate i obavite ono što smatrate izuzetno teškim i što će vam oduzeti dosta vremena, osjećaćete se oslobođeno i zadovoljno ne samo tog dana, već cijele nedelje. 

7. Stvorite ritual: Šetnja psa, šolja čaja, pisanje dnevnika ili crtanje rituali su kojima ćete se radovati čim otvorite oči. Sem zadovoljstva koje donose, takođe će vam pružiti mir i spokoj. Početak dana koji pokreće vaše "umetničke" neurone učiniće da budete kreativniji kasnije kada vam to bude bilo potrebno. 

8. Ustanite sat vremena ranije: Najveća prepreka na vašem putu do uspjeha jeste dugme za odlaganje alarma. Kada za esencijalne jutarnje aktivnosti ostavite samo par minuta prije izlaska iz kuće, kroz dan pratiće vas osećaj stresa i nedostatka vremena.Zato svoje alarme podesite da zvone sat vremena od toga kada biste inače ustali. Kako sa buđenjem ne biste imali problema, možda bi trebalo da razmislite o kvalitetu i kvanitetu vašeg sna.

Biciklom do Beograda u humanitarne svrhe


Holandski diplomata Ivar Skers biciklom će preći put od rodnog Haga do Beograda, kako bi prikupio pomoć za djecu oboljelu od raka u Srbiji. Skers, koji je politički sekretar i šef odjeljenja za medije, kulturu i javnu diplomatiju u Ambasadi Kraljevine Holandije u Srbiji, na put će krenuti u subotu 30. aprila, a putovanje će trajati 13 dana. Predviđena ruta je 2.038 kilometara i prolazi kroz šest zemalja - Holandiju, Njemačku, Austriju, Mađarsku, Hrvatsku i na kraju kroz Srbiju, saopšteno je iz holandske ambasade. 

Cilj putovanja je, kako se navodi, prikupljanje pomoći za organizaciju Nurdor Srbija (www.nurdor.org), udruženje roditelja čija djeca boluju od raka i koji su osnovali udruženje za brigu o djeci koja su na terapiji u beogradskim bolnicama. Djeca borave u kućama udruženja Nurdor kad god ne moraju da su u bolnici i tako provode više vremena sa roditeljima. Nurdor u potpunosti zavisi od donacija. U martu 2015. godine tim Ambasade Holandije posjetio je jednu od Nurdorovih kuća u Beogradu u okviru inicijative "Holandija radi", čiji je cilj da se okupe pojedinci, grupe prijatelja ili kolega, i da zajedno realizuju neki projekat u svom kraju. 

Holandska ambasada je u Nurdor roditeljskoj kući opremila dječje igralište, zasadila sadnice jabuka u vrtu, postavila police za knjige, obezbijedila knjige i druge ukrase za kuću, kaže se u saopštenju. Sav prikupljeni novac će biti upotrebljen kako bi Nurdor Srbija mogao da nastavi da obezbijeđuje najbolje moguće uslove djeci koja boluju od raka, kao i da njihovim porodicama olakša dug i bolan proces liječenja. Skers je prošle godine imao sličan pokušaj da biciklom ide od Haga do Beograda, i tom prilikom je donirao 60.000 dinara Nurdoru, ali je putovanje morao da prekine na pola puta zbog povrijede ruke, saopštila je holandska ambasada.

Vježbanjem do lakšeg sna

Da uveče ne biste "brojali zvijezde" i nervirali se što ne možete da zaspete, pokušajte prije spavanja da uradite nekoliko vježbi za opuštanje mišića i relaksaciju organizma.


Možete prije "noćnog treninga" da se istuširate malo toplijom vodom, ili da popijete čaj za umirenje. Može da pomogne i kratko, blago masiranje desne ušne resice.

Osobe kod kojih je nesanica hroničan problem, trebalo bi već poslije 18 časova da pokušaju da se oslobode napetosti koja se u toku dana nakupila. Јer, što je nivo stresa viši, misli su negativnije i podstiču strah da će i sljedeća noć biti besana.

Klasične vježbe

Sjedite na stolicu koja nema visok naslon. Udahnite duboko, lagano ispravljajte kičmu i podižite ruke ispred, kao da želite nešto da dohvatite. Izdahnite i opustite se. Izbrojte do deset i vratite se u početni položaj. Vježbu ponovite nekoliko puta.

Vrhovima prstiju masirajte lice od sredine čela, preko slepoočnica, korijena nosa i obraza do ušinih školjki. Zatim krenite od sredine brade, preko nosa, do očiju, čela do korijena kose. Ovu masažu za opuštanje možete raditi i u krevetu, neposredno prije nego što ugasite svjetlo.

Kineske vježbe

Lezite na leđa, koljena savijte i šakama ih privucite ka grudima. Dišite normalno. Zadržite se u ovoj pozi jedan minut, zatim se opustite, ispravite noge i položite ruke sa strane.

Dok ležite na leđima, udahnite i istegnite obje ruke iznad glave. Uz izdisaj, spustite ruke dolje i masirajte tijelo od grudi ka stomaku. Spustite ruke pored tijela. Ponovite vježbu sa svakim udisajem tokom jednog minuta.

Lezite na leđa, šake stegnite u pesnice i stavite ih ispod leđa, što bliže lopaticama. Udahnite tri puta, pa spustite pesnice malo niže i ponovite vježbu. Pomjerajte pesnice poslije svakog trećeg udisaja dok pesnice ne budu u nivou struka. U ovom položaju udahnite pet puta, pa spustite pesnice na trtični dio i ponovo udahnite pet puta. 

Lezite na desnu stranu, desnu ruku savijte u laktu, a dlan stavite ispred lica. Lijevu ruku oslonite laktom na kuk, a ruku spustite ispred stomaka. Desna noga je ispružena, a lijevo koljeno savijeno na dušeku, ispred desne butine. Opustite se i ujednačite disanje.

Teško uspavljivanje

Nesanicu ili hronični poremećaj spavanja ima oko 10 odsto ljudi. Uspavljivanje im uglavnom traje duže od 30 minuta, i u prosjeku spavaju manje od šest sati noću. Najčešći uzroci nesanice su stres, anksioznost, depresija, ali mogu da je izazovu i neki lijekovi za hipertenziju, astmu, kortikosteroidi, preparati za mršavljenje. Pretjerivanje sa kafom, nikotinom i alkoholom, takođe, može da pokrene insomniju, ali i hronični bolovi, kancer, Parkinsonova i Alchajmerova bolest.

Koja je vaša boja?

Bik privlači zelenom i belom bojom, Rak belom i plavom, Šorpija tamno crvenom, Vodolije tirkiznom... 

OVAN 
Crvena boja- je vaše obilježje, obucite crveno uvijek kada počinjete nešto novo u životu. Ona ubrzava vaš rad srca a ubrzaće i rad srca onih koje želite u svom životu. Žutu i narandžastu, kao i sve nijanse sunca, poželjno je da imate na sebi kada vam je potrebno samopouzdanje. Ove boje vam donose uspjeh. Izbjegavajte crnu i zelenu boju. 

BIK 
Zelena i zemljane boje su ovom znaku potrebne kada želi stabilnost , mir i dobro zdravlje. Bela i smaragdna boja Bikovima pojačava efikasnost, donosi popularnost i uspjeh. Izbjegavajte crvenu i tirkiznu boju. 

BLIZANAC 
Žuta boja je obilježje vaše spontanosti i vesele prirode, obucite žuto kada želite da naglasite samopoštovanje i da privučete pažnju. Ona pojačava dobro raspoloženje i stimuliše mentalne aktivnosti. Izbjegavajte plavu. 

RAK 
Bijela boja je vaše obilježje, ona otkriva vašu nježnu i suptilnu prirodu. Plava boja vam donosi uspjeh i poželjno je da je imate na sebi kada očekujete nešto veliko, kao i za smirenost, zdravlje i izlječenje. Izbjegavajte crvenu i crnu boju. 

LAV 
Žuta, narndžasta, kao i sve nijanse sunca. Ove boje daće vam energiju i donjeće vam stabilnost, zdravlje i uspjeh na svim poljima. Izbjegavajte tirkiznu i crnu boju. 

DJEVICA 
Žuta boja je boja koja pojačava vaše mentalne aktivnosti i unosi radost u vaš život. Poželjno je da je imate na sebi kada ste loše volje ili kada vam je imunitet u padu. Isto tako i kada želite da budete primećeni. Zemljane boje su za mir i stabiljnost. Izbjegavajte zelenu i plavu. 

VAGA 
Zelena boja za mir, harmoniju i ljubav. Crna boja za stabilnost i za sve stvari za koje želite da u vremenu traju. Izbjegavajte crvenu, žutu i narandžastu. 

ŠKORPIJA 
Crvena, tamno crvena, boja višnje. Ovo su boje kojima Škorpija može da privuče pažnju, boje koje joj pojačavaju energiju. Tirkiz je poželjno da imate na sebi kada želite da pojačate svoju efikasnost i brzinu. Izbjegavajte bijelu i zelenu boju. 

STRIJELAC 
Sve nijanse plave boje. Boje neba i boje mora, donose Strijelcu jednu neophodnu širinu i prostor, smirenost i stabilnost. Ovo je boja koja donosi uspjeh. Izbjegavajte žutu boju. 

JARAC 
Crna boja je obilježje ovog znaka. Poželjno je da je imate na sebi kada vam je potrebna stabilnost i trajnost u vremenu. Crvena boja unosi borbenost, potrebu da istrajete i pobedite pa je nosite svaki put kada želite uspjeh. Izbjegavajte bijelu i plavu boju. 

VODOLIJA 
Tirkizna boja je vaše obilježje. Poželjno je da je imate na sebi kada želite mir i harmoniju, ona stimuliše vaše mentalne aktivnosti i urođenu originalnost. Izbjegavajte žutu i narandžastu boju.

RIBE 
Ljubičasta boja je vaše obilježje, ona otkriva vašu romantičnu i senzibilnu prirodu. Ona pojačava vašu spiritualnost i kreativnost. Plava boja vas smiruje i opušta, kao i zelena koja je dodatno i za ljubav. Izbjegavajte žutu boju.