Najpoznatije Svađe Kroz Historiju

Historijski sukobi:


Osveta 47 ronina


Ovaj sukob bio je jedan od najvećih u japanskoj vojsci. Jošinaka je bio grub vođa i poštovao je Naganorija koji je bio "daimjo", autoritet i vlast nad određenim teritorijama Japana. Njih dvojica su se prepirali i vrijeđali i na kraju je Naganori udario Kira prije nego što se borba i završila, bio je uhapšen. Kao kaznu za svoj zločin, Naganori je morao da izvrši ritualno samoubistvo. Iako je on izgubio osvetu, njegovi sljedbenici su bili odlučni da odbrane njegovu čast. Jošinaka je sumnjao da neko može da krene u osvetu i pažljivo je čekao napad.



Posle dve godine tišine, Naganorijevi sledbenici, poznatiji kao 47 ronina (samuraji bez gospodara), su napali Jošinaka u njegovoj vili. Usledila je brutalna borba. Na kraju Jošinaka je ubijen odsijecanjem glave, a njegovu odrubljenu glavu ronini su postavili na naganorin grob.



Iako su se osvetili ronini su se predali i bili su optuženi za ubistvo. Ironično zadesila ih je ista sudbina kao i Naganorija. 



Pobuna navijača u Vizantijskom carstvu


Trka vojnih kočija mogla je da izazove veliki bijes u Vizantijskom carstvu. Postojale su ekipe Zelenih i Plavih, zbog uniforme koju su nosili. Obožavaoci ovog sporta bili su veoma uticajni i često su učestvovali u tučama koje su nekada završavale i ubistvima. Stvari su kulminirale 532. godine kada je vlada pokušala da kazni navijače za ubistva ljudi nakon jedne trke. Podigla se pobuna zvana Nika i navijači su zapalili veći deo grada i pokušali da zbace cara, ali je pobuna prestala kada je car Justinijan isplatio Plave. Na kraju su Plavi nasrnuli na Zelene i dozvolili da ih carska vojska zakolje.



Kriminalna porodica Doneli protiv naselja u Ontariju



Doneliji su bili irska porodica koji su nekako postali centar kontroverze u naselju Bidulf u Ontariju. Ovo naselje ih nije podnosilo i 1850-tih godina stvari su eskalirale nizom tuča, prebijanja i ubistava. Doneliji su bili umešani u mnoge kriminalne radnje, i ljudi ovog naselja nisu htjeli to da tolerišu. Stvari su posebno izmakle kontroli kad je Džek Doneli ubio čoveka u pijanoj tuči. U februaru 1880. godina formirala se ljuta rulja ispred kuće Donelija. Kuka i motika se podigla i ubili su pet članova porodice. spalili su kuću do temellja i ovaj masakr jedan je od najluđih zločina u istoriji Kanade.



Krvava kaubojska borba oko posjeda


Ova ljuta rančerska borba desila se u Arizoni 1882 - 1892. godine. Dve porodice sukobile su se oko veličine posjeda i granice između njih. Jedni su gajili krave, drugi ovce. Obje familije su tvrdile da je tuđa stoka uništila njihovu zemlju i da sada njihova ne može da pase na zemljištu koje je neupotrebljivo. Ovaj sukob je riješen na klasičan način za to vrijeme. Potegli su se pištolji kao u kaubojskim filmovima i ubijeno je oko 20 ljudi, uključujući i meštane koji nisu imali veze sa ovim sukobom. Na kraju ovog krvavaog obračuna samo dva čoveka su ostala da stoje, Ed Teksburi i Tom Graham. Tom je pronađen mrtav nekoliko godina posle, naravno pod nerazjašnjenim okolnostima, a Ed je bio prvi osumnjičeni.



Aleksandar Hamilton protiv Arona Bura


Ova dva ameirčka političara su počela svoje rivalsku borbu 1791. godine, kada je bur izabran za senatora Njujorka. Bur je bio demokrata republikanac i Hamilton se nadao da će njegov položaj u senatu da dobije njegov prijatelj Filip Šuler. Njih dvojica su započeli ljutu borbu i na kraju odlučili da se suoče u dvoboju. Kako navode historijske knjige Hamilton nije želio da učestvuje u ovom duelu, pa je ispalio hitac u vazduh umesto u Bura. Ali je Bur ipak pucao i pogodio Hamiltona u stomak nakon čega je odmah umro.

Najpopularnija Torta Na Svijetu


Priča o Sacher torti počinje ovako: 

1382. Godine, austrijski vojvoda Metternich priredio je većeru za plemiće. Želeći zadiviti uvažene goste, tražio je da njegov dvorski slastičar priredi desert koji ga neće postidjeti.

A desilo se da je glavni slastičar bio bolestan, pa je tada 16-godišnji šegrt Franz Sacher priredio kolač od jaja, putera i čokolade, premazao ga džemom od kajsija i prelio gorkom čokoladom.
I vojvoda Metternich i njegovi gosti bili su oduševljeni, a mladi šegrt je postao slavni slastičar, tražen u bečkim dvorskim krugovima. 

Četrdesetak godina kasnije sin Franza Sachera, Eduard 1876. Godine otvorio je slavni Hotel Sacher u blizini Bečke Opere u kojem se i danas čuva i izvorni recept Franza Sachera koji se prenosi usmenom predajom.

U Beču se danas mogu dobiti dvije vrste ove torte Original Sachertorte u Hotelu Sacher i Demels Sachertorte u također slavnoj slastičarni Demel. Između njih postoji jedna razlika u originalnoj je džem od kajsija u sredini, a u ovoj drugoj na vrhu, odmah ispod preljeva od čokolade. Originalni recept jeste strogo čuvana tajna, ali ćete zato u raznim kuharicama naći nekoliko verzija ove najpopularnije torte na svijetu.


Salate, Načini Serviranja i Pripreme


Pored pripremanja jela, važnu ulogu kuharstvu i gastronomiji ima serviranje. I najukusnije pripremljeno jelo, ako se na sto iznese u staroj i okrnjenoj posudi ili šerpi, izgubiće od svoje privlačnosti.

Obrnuto - najskromniji objed, kakvi su, na žalost, sve češće na našim trpezama, djelovaće raskošnije, ukusnije i privlačnije ukoliko je lijepo aranžiran i dopadljivo serviran.

Zato, ne žalite truda da svojim ukućanima od svakog obroka napravite estetski doživljaj i iznenađenje. Izgled je posebno značajan kod pripreme obroka od namirnica koje ukučani nerado jedu.

Aranžiranje i dekorisanje salata je, može se slobodno reći, kreativan čin. Boje povrća i voća, koje samo priroda može da podari, veoma su inspirativan podsticaj mašti da salata, iako od istih sastojaka, može uvijek da izgleda drugačije.

Ali, za to je potrebno imati i odgovarajuće posude. Pored onih klasičnih, koje sadrži svaki servis za ručavanje, a to su velike i male zdjele, salate se danas sve više služe u posudama koje imaju i drugu namjenu.

Savremeni, raznovrsni oblici činija, plićih i dubljih, od stakla ili providne plastike, najprikladniji su za serviranje. U njima će salate djelovati mnogo efektnije i predstavljati iznenađenje za ukućane i goste. Salate koje pripadaju rustičnoj, nacionalnoj kuhinji, djelovaće još atraktivnije ako ih servirate u keramičkim posudama.

Tople salate, od povrća, tjestenine ili riže, koje su najčešće prelivene, služite u vatrostalnim, dubokim, providnim zdjelama.

Salate od ribe, piletine, mesnih prerađevina, jaja i drugih sastojaka, koji se pri pripremanju sjeckaju ili gnječe služe se u manjim, plićim zdjelama. One međutim ne moraju da budu providne.
Za salate od lisnatog povrća i sa dodatkom drugog povrća ili jaja, najviše odgovara duboka, providna posuda. Ova vrsta salata može da se iznese na sto i u drvenim zdjelama sa odgovarajućim priborom za sipanje. Međutim ove posude su rađene od specijalno prepariranog drveta da ne bi upijale tečne sastojke salate, a takvih posuda, na žalost, rijetko ima u našim prodavnicama.

Ako se na sto iznese salata koja je dopuna glavnom jelu, obavezno je sa lijeve strane svakog tanjira servirati odgovarajuće činijice ili posude. Ne treba biti lijen i uštediti sebi pranje ovog, na oko viška, jer ukus jela neće biti prijatan ako se na isti tanjir stavi salata. Ukoliko se salata preliva umakom, servirajte ga u posebnoj posudi.

Na sto, pored pribora za so i biber, obavezno stavite i bočice sa razblaženim sirćetom i uljem, kao i druge začine kako bi onaj ko voli jače začinjenu salatu mogao, prema svom ukusu, da dodaje.

Voćne salate najljepše izgledaju u dubokim, providnim čašama sa nogicom. Naravno, ne može se očekivati da ih svako domaćinstvo ima, pa se voćna salata može poslužiti i u običnim, širokim čašama za vodu, providnim zdjelama od stakla ili posudama za kompot.

Najvažniji dio kod pripremanja salata nije samo trud da se postigne što bolji ukus, već posebnu pažnju treba posvetiti njihovom ukrašavanju.

Za to je neophodno da imate špric, bilo da majonezom ukrašavate salate koje se služe kao predjelo ili glavno jelo, ili se dekoriše šlagom kako bi voćne salate djelovale još primamljivije.

Mašta je oduvjek bila saveznik kulinara tako da svako prema svojoj inspiraciji može salatu ukrasiti i servirati u posudama koje ima, vodeći računa da atraktivni izgled salata što više dođe do izražaja.

Voćem Protiv Svih Otrova

Dnevni minimum svježeg voća koje čovjek treba da pojede jeste približno 300g. Međutim, prema statističkim podacima, ta brojka je upola manja. Lajnus Poling, dvostruki nobelovac, stručnjak za ishranu, rekao je da čovjek treba unositi više vitamina C i to čak jedan gram dnevno, mada se smatra, da je dovoljno 60-70 miligrama. 

Po mišljenju stručnjaka, voće bi trebalo da bude sastavni dio svakog obroka, i to ne kao poslastica, kakvu primjenu ima danas, već kao hrana. Ovo je važno, kao što smo već napisali, zbog sve zagađenije životne sredine i automatskog slabljenja organizma, odnosno njegove otpornosti, a zatim i zbog sve manjeg kretanja i fizičke aktivnosti, kad u organizam treba unositi manje kalorija. U tom slučaju voće je - ono pravo. Ima puno hranljivih sastojaka, a vrlo malo kalorija. 

Tako na primjer, 100g svježeg voća ima 60-70 kalorija, dok ista količina hljeba sadrži 260 kalorija. Zbog toga se jabuka preporučuje za mršavljenje. Potrošnjom voća u organizmu ne ostaje nikakvih štetnih materija. Ono djeluje kao lijek, jer vezuje i izbacuje razne otrovne sastojke, zaostale od druge hrane, tako da sprečava trovanje. Zato se u takvim slučajevima prije preporučuju prirodni voćni sokovi, nego mlijeko. Zatim, voćni sokovi koji sadrže dosta glukoze (voćnog šećera), djeluju kao jako okrepljujuće sredstvo u roku od 4-5 minuta. 

Nesvarljiva celuloza, koje ima u kori jabuke, zatim breskva, šljiva, grožđe, vrlo je dobra za uredno varenje, dok sok od oskoruša, dunje, kruške sprečava dijareju. Kod nas, na primjer, deset od sto stanovnika pati od nedostatka organskog željeza, kojeg puno ima u kupini i uopšte u plodovima tamne boje. Borovnica pomaže u očuvanju dobrog vida, u šipku ima najviše vitamina C, dok su šljiva i jabuka mnogo korisnije od banane, narandže, mandarine. Voće mogu jesti svi, i zdravi i bolesni, i djeca i odrasli. 

Čak je voćni šećer, posle meda najbolji izvor prirodnog šećera i valjalo bi ga koristiti umjesto fabričke saharoze. Na primjer u hurmi(datuli) ima 75% šećera, dok u suhom grožđu i suhim smokvama preko 50%. Voće koje sadrži dosta šećera jedino ne smiju da uzimaju oboljeli od šećerne bolesti. Oni mogu da jedu kisele jabuke, grejpfrut... Voće je jako zdravo i preporučuje se oboljelima od jetre i bubrega. Može se jesti svježe, sušeno ili u obliku kompota.


Pripremanje Mesa, Preporuke


Najčešći načini pripremanja mesa su: kuhanje, dinstanje, prženje i pečenje


Kuhanje mesa. 
Kada kuhate supu-juhu, meso stavite u hladnu vodu da supa-juha bude jača. želite li sočno meso, stavite ga u vrelu vodu i kuhajte na laganoj vatri. Za vrijeme kuhanja na površini će se stvoriti pjena (skrutnuta bjelančevina), koju možete ukloniti sa supe-juhe. Zelenje stavite u supu-juhu kada ste meso već neko vrijeme kuhali. 

Dinstanje mesa. 
Masnoća na koju stavljate meso mora biti dobro ugrijana. Meso rumeno ispržite sa svih strana. Zatim mu dodajte luk, zelenje i začine. Posolite ga, nalijte malo vode, posudu poklopite i nastavite dinstanje na laganoj vatri dok meso omekša. 

Prženje mesa. 
Meso izrežite na manje komade i pržite ga u većoj količini vruće masnoće. Meso možete panirati, tj. uvaljati u brašno, jaja i mrvice. Taj način prženja zove se pohanje. Prije paniranja meso dobro osušite da se masa kojom ste panirali prilikom pečenja ne bi odlijepila. 

Pečenje mesa. 
Meso koje pečete mora stajati najmanje jedan dan prije upotrebe na hladnom mjestu. Govedina i 4 dana. Meso ne smijete dugo kvasiti u vodi nego ga brzo operite ili obrišite. Meso ne smije dugo stajati posoljeno, a osim toga nemojte ga presoliti. Prilikom pečenja na 1kg mesa dodajte 2-3 kašike masnoće. Teletina zahtijeva dosta masnoće. Svinjetina, ako je masna, treba samo jednu kašiku masnoće na 1kg mesa. Vodu dodajte tek onda kada prijeti opasnost da meso zagori. Dolijevajte je malo po malo. 

Posuda u kojoj ćete peći meso ne smije biti prostrana nego tako velika da u nju stane meso i ostane tek toliko prostora da kašikom možete zagrabiti sok za polijevanje mesa. Kada meso stavite peći, ljepšu stranu mesa metnite odozdo. Biftek okrenite onda kada je gornja strana dovoljno rumena. Dok se meso peče ne smijete ga nabadati vilicom da ne iscuri sok. Meso morate često zalijevati jer će na taj način biftek biti sočniji. Da bi meso prilikom pečenja iznutra ostalo sočno, ispočetka ga prelijte vrelom masnoćom ili ga stavite u neku masnoću i na prilično jakoj vatri zapecite sa svih strana. Pri tome će se površina stisnuti i sok neće iscuriti. 

Daljnje pečenje nastavite pri umjerenoj vatri uz nadolijevanje vode. Pripazite da sok za vrijeme pečenja sasvim ne zavri, jer inače postaje taman i gubi na kvaliteti. Za nadolijevanje upotrebljavajte hladnu vodu da bi se ono što je prileglo na dno bolje otopilo. Nikada nemojte odjednom staviti previše tekućine, jer meso neće biti reš i rumeno, nego će dobiti okus i izgled kuhanog mesa. 

Što je komad mesa manji i meso mlađe treba ga kraće i naglije peći. Ukoliko je meso koje se peče masno ili ako za mršavo meso upotrijebite više masti, onda nakon pečenja višak masti odstranite, a u preostali sok dolijte malo juhe, kratko prokuhajte, procijedite i prije serviranja prelijte preko pečenog mesa. 
Meso možete peći i u aluminijskoj foliji koju iznutra dobro namastite. Foliju sa svih strana dobro zatvorite da sok za vrijeme pečenja ne iscuri. Kada je meso pečeno, foliju skinite da bi se meso moglo lijepo zapeći i poprimiti rumenu boju. 

Biftek morate dobro istuči tupom stranom noža i na jakoj vatri naglo peči da ostane sočan i bude gotov za nekoliko minuta. Na slaboj vatri sok iz bifteka iscuri, a posljedica je žilavo i suho meso. Meso pecite s jedne strane dok dobije lijepu boju, a prilikom okretanja ne smijete ga zabosti vilicom da sok ne iscuri. Biftek je gotov kada je i na drugoj strani lijepo pečen. Kada su bifteci pečeni, u sok koji je preostao stavite mali komadič maslaca, promiješajte dok se masiac rastopi i prelijte odmah preko mesa.

 Ako meso pečete na žaru ili roštilju, najprije ugrijte roštilj a onda ga premažite uljem. Zatim meso stavite na ugrijani roštilj i za vrijeme pečenja često ga premazujte masnočom.


RECEPT: Sirup Od Rotkvice


Sirup od rotkvice koristi se protiv upornog kašlja



Rotkvica protiv kašlja, šta je potrebno:

  • svježa rotkvica
  • šećer

Način pripreme

Sirup od rotkvice koristi se protiv upornog kašlja: rotkvica se isječe na tanke kolutove, pošećeri i ostavi pokrivena u posudi do sutradan. Sirup se pije u toku dana nekoliko puta, po jedna kafena kašičica.

Nastrugana svježa rotkvica uzima se i kod izvjesnih tegoba u varenju hrane. 

Za jetru se koristi sok od rotkvice. Rotkvica se istruže i onda dobro iscjedi, (najbolje mikserom}. Sok se pije svjež. Dovoljno je uzeti malu čašu soka prije svakog glavnog obroka. 


RECEPT: Krompir Krofne


Krompir krofne

  • 800g krompira
  • 200g brašna
  • 100g maslaca
  • malo mlijeka
  • četiri jaja
  • malo soli

Način pripreme


Krompir skuhajte i izgnječite kao za pire i dodajte mlijeko.

U posudu ulijte 200ml vode, maslac, i malo soli. Kad provri dodajte odjednom 150g brašna i dobro promješajte (dva do tri minuta). Skinite sa vatre i poslije dva minuta dodajte jaja stalno mješajući. 

Tijesto treba da bude glatko. Ovom tijestu dodajte duplu mjeru pirea od krompira. Dobro promješajte. Kašikom zahvatajte tijesto, uvaljajte u brašno i pržite na umjerenoj temperaturi.

Služi se vruće.

Kako Napraviti Juice?




Za 10 litara soka:
  • 1000g narandži
  • 60g limuntosa
  • 1000g šećera
  • 8000ml prokuhane vode

Način pripreme:

1000g narandži se potopi 24 h u dobro slanu vodu. 

Sutradan se narandže operu i isjeckaju na kockice (pola sa korom pola oguljene) pospu se sa 60g limuntosa prelije sa 2 l vode i ostave da prenoći. 

Sutradan se narandže kuhaju, izmiksaju, pa se sastave sa 8 litara prokuhane vode i 1000g šećera.

Mozda dugo traje priprema ali se isplati. Dobijete 10 litara soka od 1000g narandži. :)

Med od Maslačka

Dobar za disajne organe i za cjelokupno čišćenje organizma. 


Med od maslačka

Potrebni sastojci:
  • 150 cvjetova maslačka
  • 1kg sitnog šećera
  • 1l vode
  • jedan limuntos


Način pripreme:

Ubrati lijepe cvjetove maslačka na nezagađenom području. Cvjetove pregledati, trebaju biti potpuno zdravi.

Cvjetove maslačka staviti u vodu i kuhati bez bilo kakvih dodataka oko jedan sat. Kada je završeno kuhanje procijediti tečnost.

U procijeđenu tečnost dodati šećer i limutos, pa onda kuhati oko jedan sat ili dok se dobije željena gustina sirupa. Paziti da ne postane previše gust jer hlađenjem postaje gušći. Sipati u tegle i zatvoriti. Držati na tamnom i hladnom mjestu.



Šta je intolerancija?



Intolerancije hrane je nepodnošenje nekih od prehrambenih proizvoda, a da toga često nismo ni svjesni. To je obično praćeno simptomima vezanim za probavni sistem: bol u trbuhu i grčevi, nadutost, mučnina, proljev i zatvor; a ponekad se javi i glavobolja, kožni osip i ekcem.




Intolerancija hrane je negativna reakcija na hranu ili neki sastojak hrane, koja se javlja svaki put nakon konzumiranja veće količine hrane, od strane probavnog sistema koji nije u stanju da pravilno probavi ili razloži hranu, zbog nedostatka određenih enzima.



Intolerancija sama po sebi nije alergija na hranu, kod koje je čitav imunološki (odbrambeni) sistem organizma aktivan, a nije ni trovanje koje je uzrokovano toksičnim materijama.

ZAŠTO JE TEST INTOLERANCIJE HRANE IZUZETAN?

-lako je dostupan

-predstavlja krajnje jednostavan način samopomoći

-zavisi isključivo od odluke pojedinca



UZROK INTOLERANCIJE – HISTAMIN

Intolerancija je uzrokovana povećanom razinom histamina u hrani. Histamin, se nalazi  u namirnicama koje nastaju uz proces vrenja ili fermentacije kao: vino, pivo, zreli sirevi, ukiseljeno povrće i u prerađenoj mesnoj hrani kao: salama, šunka, slanina, kobasica, pršut,  te druge namirnice kao: školjke, većina riba uključujući i riblje konzerve, konzervirani paradajz, kečap, špinat, čokolada ...



Razgradnju histamina vrši enzim diamin oksidaza u probavnom sistemu. Ako je nedostatak ovog enzima, a povećan unos količine namirnica bogatih histaminom javljaju se simptomi poput glavobolje, osipa, svraba, proljeva i povraćanja ili bolova u trbuhu. Reakcije na histamin u hrani nisu alergije na hranu iako simptomi mogu izgledati isto, zbog  povećanog lučenja histamina i u tijelu.



Najčešća intolerancija je:

1. Intolerancija kravljeg mlijeka – mlijeko koje sadrži mliječni šećer laktozu, za čiju je razgradnju potreban enzim laktaza, koji nastaje u ćelijama tankog crijeva.

2. Intolerancija glutena- gluten je protein koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama, te njegovo nepodnošenje izaziva bolest crijeva celijakija.



SIMPTOMI INTOLERANCIJE  

1. Gastrointestinalni simptomi – najčešći : bol u trbuhu, nadutost, zatvor, proljev, gubitak apetita, žgaravica, mučnina, grčevi, problemi sa tjelesnom težinom;

2. Dermatološki simptomi- akne, ekcem, svrab, osip, rozacea, urtikarija, psorijaza;

3. Neurološki simptomi- vrtoglavica, glavobolja, migrena, tenzijska glavobolja, nervoza, nesanica, nedostatak koncentracije;

4. Respiratorni simptomi- poteškoće disanja, astma, rinitis, sinuzitis, začepljenost uha, šum u uhu;

5. Psihološki simptomi- anksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, mučnina, omaglica, panični napadi, napetost;

6. Lokomotorni simptomi- artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi.



Simptomi intolerancije ne moraju se javiti uvijek, nego samo ako se određena namirnica unosi u velikim količinama ili se unosi jako često. Npr. Osobe sa intolerancijom laktoze mogu bez problema uzimati mlijeko uz kafu ili popiti čašu mlijeka dnevno.



Dr.Almir Azabagić nutricionista


RECEPT: Peciva, Mladenci

Sastojci:                   Količina:
                                 Brašno                                  600 gr                          
                                 Topla voda                            3 dl
                                 Ulje                                       4 kašike
                                 Suhi kvasac                          1 kesica
                                 Šećer                                    1 kašika
                                 So                                         1/2 kašike

Uputstvo za pripremu

  • U dublju posudu prosijati brašno, dodati so, sećer i suhi kvasac i sve lepo promiješati. Dodati ulje i mlaku vodu, pa zamijesiti tijesto. Ostaviti na toplom mjestu da odstoji 20 min kako bi se udvostručilo.Radnu površinu posuti brašnom. Prebaciti tijesto i lepo umiješati. Razviti koru 2cm debljine, sjeći i redati u podmazan pleh. Sve mladence premazati uljem. Ostaviti da odstoji jos nekih 20 minuta,izbockati pa peći u zagrijanoj rerni. Kad se ohlade premazati medom.

Prelijepo 3D slikarstvo

Lijepa trodimenzionalna djela koja je naslikao nadareni umjetnik Keng Lye, a koja se sastoje iz više slojeva prozirne smole.

Realni oblici životinja proizilaze iz zdjele sa prozirnom smolom. Prelijepe 3D iluzije.

Inspiriran sa Riusuke Fukahori’s kreativnim slikarskim tehnikama, Singapurrski slikar podigao je umijeće 3D slikarstva na jednu sljedeću, višu razinu.








Nije Dolazio Na Posao Nekoliko Godina

Zanimljiva stvar desila se u Španiji... 
Španski državni službenik Hoakin Garsija moraće da platiti kaznu u iznosu od 27.000 eura zbog toga što se nije pojavljivao na poslu skoro šest godina.


Njegovo odsustvo je primećeno tek kada je trebalo da mu bude uručena nagrada za dugogodišnju službu, prenose ovu zanimljivu vest lokalni mediji

69-godišnji državni službenik Hoakin Garsija radio je na nadgledanju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a u međuvremenu se čak i penzionisao.

Garsija je demantovao ove navode i rekao da je žrtva maltretiranja.Međutim španski sud bio je drugačijeg mišljenja pa je doneo sudsku odluku kojom je naložio Garsiji da plati kaznu.

Garsija je dobio 37.000 evra godinu dana pre oporezivanja od vodovodne kompanije u Kadizu. Iznos izrečene kazne je ekvivalentan jednogodišnjoj plati nakon oporezivanja, što je i najveći iznos koji kompanija legalno može da povrati.

Prema saznanjima suda kome je dodeljen ovaj čudan slučaj, uprkos tome što se kancelarija direktora kompanije nalazi neposredno preko puta kancelarije Hoakina Garsije, šef ga, navodno, nije viđao godinama.

Ljudski Mozak, Zanimljivosti o Pamćenju

Nekoliko zanimljivh činjenica vezanih za ljudski mozak to jeste pamćenje. U današnjem tekstu saznaćemo da mozak i kod prosečnih ljudi poseduju neke od veoma neobičnih, zanimljivih činjenica sposobnosti pamćenja.


Koje su to zanimljivosti o pamćenju, saznaćete iz sledećih redova:

1. Naučna istraživanja su pokazala da se ljudski mozak može prisećati stvari iz maternice jer pamćenje počinje "raditi" 20 nedelja nakon začeća.


2. Prema studiji iz 2001., levoruki ljudi imaju bolje pamćenje. Corpus callosum (žuljevito telo) pomaže u prisećanju i veće je kod levorukih ljudi.

3. Ukoliko nisu zainteresovani za određenu temu, većina odraslih može zadržati pažnju na nečemu 20 minuta.

4. Kod dece u uzrastu od 4-5 godina razvija se hotimično (namerno) pamćenje

5. Odrasli ljudi najviše se sećaju događaja iz vremena kad su imali između 15 i 25 godina. Događaji iz tog razdoblja mogu činiti čak 60 posto njihovih sećanja.

6. Moguće je izbrisati loše uspomene. Studije pokazuju da beta blokatori onemogućavaju prisećanje na određene događaje.

7. Pamćenje nikada ne propada.Jer nije pamćenje to koje propada, već naša sposobnost da određene sadržaje prizovemo u svest.

8. Kratkoročno pamćenje može zadržati do sedam informacija istovremeno, ali samo na oko 20 sekundi.

9. Hipokampus u mozgu igra veliku ulogu u procesiranju sećanja i on opada tokom vremena – do 80. godine 20 posto njegovih živčanih ćelija može biti izgubljeno.

10. Čovek prosečno ima 70.000 misli u jednom danu!

11. Nemogućnost prepoznavanja ili pamćenja lica može biti redak oblik amnezije. Ona se zove prosopamnesia.

12. Alkohol onemogućava prenošenje informacija u dugoročno pamćenje. Iz tog se razloga alkoholičari ne mogu setiti prethodne noći.

13. Vizuelno pamćenje svedoka vrlo je nepouzdano. Od 235 pogrešno optuženih osoba u SAD-u, za njih 75 krivi su nepouzdani svedoci.

14. Da je ljudski mozak hard-disk, imao bi do 2,5 petabajta (2,5 milona gigabajta) memorije.

15. Prisećanje može da izmeni sadržaj zapamćenog to jeste mozak može da stvori lažna sećanja.

16. Pamćenje je nestabilno, takođe i nedostatak sna slabi pamćenje

17. Pamćenje u novorođenčeta prvi se put manifestira kao sposobnost prepoznavanja

18. Britanac Ben Pridmor može da za 30 sekundi memoriše tačan redosled 52 nasumice raspoređene karte!

19. Smatra se da jedna odrasla osoba se može setiti dvadeset do sto hiljada reči

20. Čudni fontovi (slova) lakše se pamte odnosno informacije napisane na neobičnim oblikom slova lakše se pamte nego sa običnim fontom.

Najskuplja Drvena Olovka Na Svijetu...


Najbolji ili skoro savršen poklon, za svakog pisca ili umetnika bi sigurno bila olovka. Naravno, teško da bi se ko odlučio da za poklon spremi "Ultimate" drvenu olovku...

, koja je predstavljena kao ograničena edicija Graf von Faber-Castell Perfect Pencil

Veovali ili ne ova drvena "Ultimate" olovka košta neverovatnih 12.800 dolara.! Inače ovo je kako smo rekli ogranićena serija i napravljeno je svega deset ovakvih olovaka

Drvene olovke "Ulitmate" napravljene su od 240 godina starog drveta masline i 18-karatnim bijelim zlatom. U svom dizajnu, ova olovka ima gumicu za brisanje i rezalo (zarezač) , a trenutno, samo postoji samo pet ovakvih u čitavom svetu.!

Ova najskuplja drvena olovka na svetu sadrži 99 različitih djelova, a njen kraj i produžetak napravljeni su od paladijuma od belog zlata. Njen poklopac sadrži tri dijamanta ispod čuvenog Faber-Castell grba.

Grof Anton Volfgang von Faber-Kastel, koji je skoro preminuo, a koji je predstavio sve najbolje elemente ove kompanije, svakako je dobro poznavao instrumente za pisanje.

Proizvodnja olovaka, drvenih bojica, penkala i drugih instrumenata za pisanje bili su njegov porodični posao još od davne 1761.godine, kada je Kasper Faber u Štajnu, Nemačkoj, započeo prvi, njihovu proizvodnju.

Čarls Ozborn čovek koji je štucao punih 68 godina!

Čarls Ozborn iz Ajove rođen 1894.godine je u svojih 97 godina života štucao gotovo punih 68 godina. Počev od 1921 godine sve do svoje smrti 1991.godine.
I ako je suditi po "Ginisovog knjizi rekorda“, on je ostao apsolutni svetski rekorder u štucanju!
Sve je počelo 5 juna 1922. godine, kada je Čarls spremajući se da je iseče, kačio svinju tešku više od 150 kilograma ona je pala pri podizanju .Kako je objasnio Čarls, u tom trenutku ništa nije osetio, ali mu je lekar kasnije rekao da je tom prilikom povredio sićušan krvni sud u mozgu.
Posledica toga bila je povreda malog dela mozga koji je odgovoran za štucanje, rekao je dr Terens Entoni, koji je lečio Ozborna pri kraju njegovog života.
Na samom početku, Ozborn bi, u proseku, štucnuo 40 puta u minutu. Kako su godine prolazile, taj broj se smanjivao, pa je u jednom trenutku štucao po 20 puta u minutu, sve dok iznenada u poslednjoj godini njegovog života štucavica nije potpuno prestala.

Procenjeno je da u životu štucao više od 430 miliona puta.!

Čarls Ozborn naučio je da živi s ovom neprijatnošću – lekari klinike "Mejo“ objasnili su mu kako da "priguši" zvuk štucanja, a taj metod podrazumevao je pažljivo disanje između štucanja.

Interesantno, to nije posebno ometalo njegov život. Ženio se dva puta i imao osmoro dece, a jedini veći problem bilo je gutanje hrane u poznom dobu, kada je pasirao sve namirnice.

Najjeftiniji Pametni Telefon Na Svijetu

Freedom 251


Indijska kompanija Ringing Bells je u saradnji sa vladom Indije predstavila najjeftiniji mobilni telefon na svetu! Ovaj telefon sa svojom ekstra malom cenom našao se i u Ginisovoj knjizi rekorda kao najjefitnji na svetu mobilni....
Najjeftinji mobilni čije je ime "Freedom 251"  koštaće samo 3 evra, što je upola manje od do sada najjeftinijeg pametnog telefona.!

Ovaj smartfon i nije za ne baš tako savršene selfije, ali za te pare ne može se očekivati nešto spektakularno zar ne? 

Mobilni telefon "Freedom 251" dolazi s četvorojezgarnim procesorom na 1,3 GHz, 1 GB RAM-a i 8 GB interne memorije, uz microSD karticu može da se proširi na 32 GB memorije. Telefon ima dvostruku kameru, zadnju sa 3,2 megapiksela i prednju s 0,3

Tu je 4-inčni ekran s rezolucijom 540x960 piksela, baterija kapaciteta 1450 mAh, a mobilni će raditi na Android 5.1 Lollipop operativnom sistemu.


U poslednje vreme sve su popularnije kineske kompanije koje proizvode jeftinije modele pametnih telefona.poput Xiaomi kompanije.

Ovaj mobilni napravljen je uz podršku indijske vlade kako bi svoje stanovnike Indije podstakla na kupovinu pametnih telefona. Inače, Indija je najbrže rastuće smartfon tržište u Aziji sa 103,6 miliona pametnih telefona prodatih prošle 2015.godine: