Neke Nevjerovatne Slučajnosti

Neke slučajnosti toliko su neverovatne da prevazilaze mogućnost naučnog objašnjenja i matematičkih proračuna. Gotovo svakom od nas se u životu desilo nekada a nekome i ćešće da se "susretnemo" sa nekim vidomslučajnosću...




U svetu i oko nas se dešavaju neke koincidencije ili slučajnosti koje su toliko su neverovatne da naveliko prevazilaze mogućnost naučnog objašnjenja i prkose samom principu matematičke šanse ali nekada ii zdravom razumu...

U nastavku teksta saznaćete za 10 najneverovatnijih slučajnosti koje su se zaista dogodile:

1. Dupli lutrijski pogodak

Zamislite da pogodite dve Loto kombinacije istovremeno? Fantastika, pusto maštanje malo verovatno, zar ne? E, pa upravo to se desilo Morin Vilkoks davne 1980. godine igrajući lutriju u Masačusetsu i Roud Ajlandu. Ona je pogodila obe dobitne kombinacije, ali na žalost pogrešnim tiketima.

2. Preživeo i Hirošimu i Nagasaki

Tsutomu Jamaguči je 6. avgusta 1945. godine bio na poslovnom putu u Hirošimi gde je na samo 3 kilometra od njega eksplodirala atomska bomba. Preživio je ali uz opekotine, oštećene bubne opne i druge povrede. Samo tri dana kasnije, 9. avgusta, vratio se u svoj rodni grad Nagasaki. Tu se našao na 2 kilometra od eksplozije nove atomske bombe, koju je takođe preživeo.

3. Prorok Titanika

Ne baš poznati Morgan Robertson napisao je knjigu o nesreći broda "Titan", 14 godina pre potapanja Titanika. Robertson je svog Titana opisao kao najveći prekookeanski brod, a dodao je i da je “nepotopljiv”, što su sve opisi karakteristični za Titanik. Oba broda su bila iste dužine, u vlasništvu britanskih kompanija i oba su potonula pošto su udarila u santu leda u Atlantiku. Ipak, autor knjige nije baš sve pogodio. On je napisao da je Titan udario u santu leda 1000 kilometara od Njufaundlenda pri brzini od 25 čvorova, dok je pravi Titanik zaista udario u santu leda oko 1.000 kilometara od Njufaundlenda, ali pri brzini od 22.5 čvorova.

4. Sudbinsko drugarstvo

Devojčica po imenu Lora Bakston je napisala svoje ime na balonu i pustila ga u vazduh. Pronašla ga je druga devojčica po imenu Lora Bakston. Obe su imale istu boju očiju i iste ljubimce: labradora, zeca i hrčka. Od tada su nerazdvojne.

5. Isto telo, isti život

Dva blizanca koji su razdvojeni na rođenju, dobili su isto ime - Džim. Džim Luis i Džim Springer prvi put su se videli i upoznali nakon 39 godina života. Obojica su se dva puta ženili. Prva žena obojici se zvala Linda, a druga Beti. Obojica su imali sina po imenu Džejms Alen. Obojica su radili kao zamenici šerifa. Pili su isto pivo, pušili iste cigarete i vozili isti model Ševroleta.

7. Priča o svešteniku

Joseph Aigner bio je dobro znani slikar potreta u XIX veku koji je nekoliko puta pokušavao da izvrši samoubistvo. Njegov prvi pokušaj bio je kad je imao 18 godina, ali ga je u tome prekinuo pojavivši se misteriozni, jedan sveštenik iz reda Kapucinera.

Kada je imao 22 godine pokušao je ponovo, ali je ponovo spašen od istog sveštenika. Osam godina kasnije, osuđen je na vešala zbog svojih političkih aktivnosti, ali je ponovo spašen na intervenciju istog sveštenika. Kada je imao 68 godina, konačno mu je uspelo da izvrši samoubistvo, ubivši se iz pištolja, a njegovu pogebnu ceremoniju vodio je, naravno, isti onaj sveštenik koji ga je tri puta spašavao.

8. Savršene razmere kosmosa

Sunce je 400 puta veće od meseca i uz to je tačno 400 puta udaljenije od Zemlje. Zbog toga se prilikom pomračenja Sunce i Mesec savršeno preklapaju što je potpuno neverovatna slučajnost.

9. Sudbonosni sudar sestara

Sestre Šejla Ventvort i Doris Džin Hol su istog dana u isto vreme odlučile da posete jedna drugu. Krenule su istim putem, sudarile se i poginule. Vozile su identičan model Džipa.

10. Vizija pesnika tame

Edgar Alan Po je objavio knjigu “Avanture Artura Gordona Pima” u kojoj opisuje brod u nevolji na kome posada ostaje bez hrane. Gladni i napušteni odlučuju da pojedu brodskog malog od palube po imenu Ričard Parker. Samo 46 godina kasnije, zaista se dešava nesreća na brodu posle koje su mornari pojeli izvesnog Ričarda Parkera. Obojica su imali 17 godina.

11. Vozači istog imena i prezimena

U Engleskoj 5.oktobra 1974 u gradu Worcesteru dolazi do saobraćajnog udesa dva automobila.Oba vozača nisu povređena. Kad su izašli iz vozila predali su jedan drugom vizit karticu.Tada su na njihovo zaprepaštenje videli da se obadvoje zovu Frederik a prezivaju Chance. "Chance" ( engl slučajnost).

12. Mark Tven i smrt

Mark Tven je rođen 1835. godine kada se pojavila Halejeva kometa, a umro je 1910. godine na dan kada se ona opet pojavila.
"Došao sam sa Halejevom kometom 1835. godine, očekujem i da odem sledeće godine s njom kad se bude opet pojavila" rekao je Tven te davne 1909. godine, godinu dana pre njene ponovne pojave.

13. Edvin But je spasio Linkolna

Pre smrti Abrahama Linkolna, njegov sin Robert je bio na putovanju i prolazio pored Nju Džerzija. Dok je čekao voz, pao je na šine dok mu se približavao voz. Srećom, mladi Linkoln se izvukao na vreme, pre nego što je moglo nešto strašno da mu se desi.
Njegov dobri Samarićanin bio je Edvin But, pozorišni glumac i brat Džon Vilks Buta, atentatora predsednika Linkolna. Ovo je jedna od najčudnijih slučajnosti u svetskoj istoriji.

14. Neverovatan udar groma

Časopis 'Fajt', 1952. godine izvestio je o neverovatnom ponašanju munje. Hrabri oficir, major Samerford je u Flandriji 1918. godine bio ranjen od udara groma: bio je zbačen sa konja, posle čega mu je donji deo tela ostao paralizovan.

Pošto se zbog zdravstvenog stanja demobilisao, major je otputovao u Vankuver i kada mu je bilo malo bolje počeo je da se bavi ribolovom. Sa još trojicom ribolovaca 1924. godine nalazio se pored reke za vreme oluje.Grom je udario u drvo pod kojim je sedeo zlosrećni major i nakon toga je desna strana njegovog tela bila paralizovana. Kada je kroz nekoliko godina došao sebi, počeo je da šeta po vankuverskom parku, gde je u leto 1930. godine opet bio pogođen gromom, a posledica je bila potpuna paraliza. Kroz dve godine čovek je umro.

Ali tu nije kraj... U junu 1934. godine nad Vankuverom je bila oluja. Grom je udario u jedan od grobova i razbio spomenik. Naravno, bilo je to mesto gde je bio sahranjen major Samerford.

15. Pad bebe

U Detroitu, 1930. godine, jedna mlada majka morala je biti večno zahvalna čoveku po imenu Josef Figlok. Dok je Figlok šetao ulicom, beba je pala sa visokog prozora na Figloka, i oboje su prošli bez posledica. Ali, godinu dana kasnije, ista beba je pala sa istog prozora i, naravo, tačno na iznenađenog Josefa Figloka. Na sreću, oboje su opet prošli bez posledica.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »