Najhladnije Naseljeno Mjesto Na Zemlji

Ojmjakon, selo je u Jakutskoj u Rusiji, u dalekoistočnom dijelu Sibira u Ojmjakonskom okrugu. Najhladnije je naseljeno mjesto na Zemlji. 


Mjesto Ojmjakon nalazi se u istočnom dijelu Sibira na obali rijeke Indigirke. Upravno pripada Jakutskoj. Smješten je na svega tri stupnja od polarnog kruga (66° 33‘ sgš). Predjel se odlikuje zajednicom tundra i tajge, a nadmorska visina mjesta je 741 metar. Mjesto je omeđeno ojmjakonskim planinama (3 003 m) na zapadu i jugozapadu i planinom Tas Kistabit (2 341 m) na sjeveru i sjeveroistoku. Rijeka Indigirka je s istoka usjekla svoju dolinu i ojmjakonsku kotlinu. Zemljište se zaleđuje do dubine od čak 1 500 metara. Kako je Ojmjakon blizu sjevernog pola, duljina dana i noći tijekom godine iznimno varira; tijekom prosinca dan traje tri, a u lipnju 21 sat.


Prema procjeni iz 2012 godine u Ojmjakonu živi 512 stanovnika, dok je po podatcima popisa iz 2010 bilo 462 stanovnika (230 muškaraca i 232 žene). Prema nacionalnom sastavu iz 2002. najbrojniji su Jakuti, a zatim slijede Rusi. Službeni jezici su ruski i jakutski. Stanovništvo se pretežno bavi stočarstvom, lovom i ribolovom. Zbog iznimno niskih temperatura uzgajanje zitarica i proizvodnja voća ili povrća nije moguća, a u prehrani su, shodno tome zastupljeni divlji plodovi mjesnih biljnih vrsta. Među mjesnim poslasticama izdvajaju se mliječni proizvodi „hajak“ i „kjorčeh“, koji su slični maslacu i sladoledu, kao i najpoznatije ojmjakonsko jelo „stroganina“ (ostrugana svježe zaleđena riba). Zahvaljujući čistom zraku, zdravoj prehrani i čistoj vodi, stanovnici Oymyakona su poznati po dugovječnosti. Upraviteljica sela je Rozalija Petrovna Kondakova.


Stanovništvo Ojmjakona se najvećim dijelom bavi stočarstvom, točnije gajenjem sobova i divljih konja. Osim toga zastupljen je i ribolov na rijeci Indigirki. Okolina mjesta bogata je nalazištima i rudnicima zlata koji se koriste. Usljed niskih temperatura u Ojmjakonu nema mobilne telefonije i signala. Turizam je razvijen na osnovi klimatske specifičnosti (najniže temperature), što je razlog dolaska turista. Tijekom 2012. godine Ojmjakon je posjetilo 57 turista od čega najviše Nijemaca i Engleza. Svaki posjetitelj u okviru organiziranog obilaska dobiva „Uvjerenje o boravku na Polu hladnoće“.






Share this

Related Posts

Previous
Next Post »