ZANIMLJIVOST: Grad sa stanovnicima iz čak 187 zemalja svijeta!


Ženeva 

(fr.: Genève, njem: Genf, tal.: Ginevra, roh.: Genevra) je drugi grad po veličini u Švicarskoj. Nalazi se na mjestu gdje se Zenevsko Jezero (na francuskom: Lac Léman) ulijeva u rijeku Ronu. Glavni je grad Ženevskog kantona. Ženeva broji 185.526 stanovnika (2004.), a s predgrađima, koji se prostiru čak i u Francusku, 645.000 stanovnika (2000.). Svoj visoki međunarodni ugled grad je stekao kroz postojanu ulogu u svjetskoj politici kao sjedište brojnih međunarodnih organizacija, uključujući europsko sjedište Ujedinjenih Naroda

Ženeva je bilo ime jednog Keltskog naselja. Ime Genava (ili Genua) na latinskom se prvi put spominje u spisima Julija Cezara u De Bello Galicio, njegovim komentarima o Galskim Ratovima. Njeno je ime vjerojatno identično s imenom ligurijskog grada Genua (današnja Genova), koje znači "koljeno", odnosno "ugao", i upućuje na geografsku poziciju grada. Nakon rimskog osvajanja, grad je postao Provincia Romana. U 9. stoljeću Ženeva je postala glavnim gradom Bugrundije. Iako su Ženevom vladali Burgundi, Franci i carevi Svetog Rimskog Carstva, njom su praktički upravljali njeni biskupi, sve do Reformacije kada je grad postao republika.
Zbog djelovanja reformatora poput Jeana Calvina, Ženeva je ponekad nazivana protestantskim Rimom. U 16. stoljeću Ženeva je bila centar kalvinizma; Katedrala sv. Petra, danas znana kao Stari grad, bila je crkva Jeana Calvina. U vrijeme kada je Engleskom vladala kraljica Marija I., koja je protjerivala protestante, velik broj protestantskih učenjaka našao je utočište u Ženevi. Među njima je bio i William Whittingham koji je nadgledao prijevod Ženevske Biblije u suradnji s Milesom Coverdaleom, Christopherom Goodmanom, Anthonyjem Gilbyjem, Thomasom Sampsonom i Williamom Coleom.
Jedan od glavnih događaja u ženevskoj povijesti je Eskalada. Za građane Ženeve Eskalada je simbol njihove nezavisnosti. Eskalada ("mjerenje zidova") bila je konačni pokušaj u nizu napada u 16. stoljeću od strane Savoja, koji su željeli pripojiti Ženevu. Posljednji napad se dogodio u noći između 11 i 12 prosinca 1602 i slavi se godišnje u Starom gradu mnogobrojnim demonstracijama i konjskim paradama, topovima i vojnicima u uniformama tog vremena.
Ženeva, ili službeno Kanton i republika Ženeva, postala je švicarski kanton 1815.

Mjesto za stanovanje?

Gotovo svi stanovnici žive u stanovima. Većina zgrada je relativno stara, a novija gradnja se nalazi između njih. 

``Istorijske zgrade u Starom gradu i naselje Eaux Vives imaju švajcarski šarm s kamenim ulicama i krečnjačkim kućama iz 16. veka. Međutim, Ženeva nije poznata po svojoj velikoj i grandioznoj arhitekturi``, objasnio je András Barta`a stanovnik Ženeve i ekspert za lokalni razvoj. 

Uprkos takvoj situaciji, stanovnici sebi ne mogu priuštiti mnogo izbirljivosti. Nedostatak povoljnih cijena nekretnina, često tjera ljude da ``skaču`` na prvi slobodan stan.

Gdje možete da putujete? 

Aerodrom u Ženevi je udaljen svega 6 kilometara sjeverno od centra grada, pa je lako putovati bilo gdje u Evropi. Evropska aviokompanija EasyJet, koristi Ženevu kao čvorište, što grad čini pristupačnim mjestom odakle se brzo može doći do Amsterdama, Londona, Pariza, Berlina, Rima i Barselone. 

U francuske gradove Lion i Annecy, možete na jednodnevne izlete vozom preko Ženeve, a sve u roku od tri sata. Tokom zime, popularna skijališta su Megève, Port du Soleil, Verbier i Zermatt.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »