Velika Tajna O Vikinzima


Amater, lovac na blago došao je do senzacionalnog otkrića koje bi moglo promeniti shvatanje o prihvatanju hrišćanstva u Danskoj.
Denis Fabricius Holm uz pomoć metalnog detektora na popodnevnoj pauzi na poslu otkrio je Birka krst u Aunslevu. Procenjuje se da krst datira iz period 900-950 godine, što ukazuje da su Danci prihvatili hrišćanstvo mnogo ranije nego što se mislilo.
"U petak sam završio ranije, pa sam izašao da se prošetam i poneo sam svoj metalni detektor kada sam iznenada naišao na nešto", priča Holm.
"Pošto sam skinuo blato i ugledao nakit, nisam bio u stanju da mislim ni na šta drugo". Mali zlatni privezak 4,1 centirmetara na kojem se nalazi raspeće hrista, Figura je napravljena od ručno rađenih zlatnih niti i filgranskih detalja i težine je oko 13,2 grama.
Holm je odneo privezak u muzej u Ostfinsu gde ga je proučavao arheolog Malene Refshaug Bek.
"To je apsolutno senzacionalno otkriće. Pronađena je gotovo identična figura u Švedskoj koja datira iz istog perioda". Proivezak je u veoma dobrom stanju i veruje se da je jedan od najbolje sačuvanih hrišćanskih ostataka pronađenih u Danskoj.
Ali nisu svi ubeđeni da su Danci prihvatili hrišćanstvo u 10. veku.
Martin Rundkvist, Švedski arheolog kaže za "Dejli Mejl" da tokom vikinškog perioda došlo do postepenog preobražaja u hrišćanstvo.
"Ovo otkriće važno je da bi se shvatilo ponašanje jednog od deset najboljih zanatlija iz tog veka", rekao je on.
Rundkvist je povezao ovo sa sličnim pronalascima u blizini Stokholma i na ostrvu Als. Do sada se mislilo da je najpoznatije mesto sa hrišćanskim obeležjima Jelinško kamenje.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »