Zašto Kinezi piju toplu vodu?

Piće sa kockom leda je nešto što je za mnoge ljude na zapadu idealan način opuštanja nakog dugog, napornog radnog dana. 



Međutim, da to učinite u Kini, gledali bi vas sa čuđenjem. Naime, činjenica je da Kinezi konstantno konzumiraju toplu vodu, bez obzira na to da li je ljeto ili zima. Upravo zato nemojte biti iznenađeni ako vam u Kini ljeti ponude tek ugrijanu vodu. I dok bi se ova navika na zapadu mogla smatrati krajnje bizarnom, Kinezi zaista vjeruju da je ispijanje hladne vode, sa kockama leda, krajnje čudno. Sama ideja konzumiranja vode koja nije hladnija od sobne temperature datira još iz drevnih vremena i Kinezi su uvjereni da je topla voda dobra za zdravlje. 

"U našoj porodici niko nikada nije popio vodu koja je hladnija od sobne temperature. Zapravo, mnogi su skloni da zagriju vodu kako bi bila što toplija", kaže Nikol Liu, kineski novinar. On dodaje da Kinezi vjeruju da će, ako naglo popiju hladnu vodu, dobiti grčeve. Zapravo, Kinezi su zaista uvjereni da je topla voda korisna za zdravlje. Ipak, ima i onih koji vjeruju da ova navika pijenja prokuvane vode datira iz 1949. godine kada je voda iz vodovoda bila lošeg kvaliteta i trebalo je konstantno prokuvavati kako bi se eliminisale bakterije iz vode. "U svakoj kući bila je prostorija za prokuvavanje vode, i svi su pili tu toplu vodu", kaže Liu. 

On dodaje da su nekada čak i gradske vlasti ostavljale toplu, prokuvanu vodu kako bi spriječile ljude da koriste vodu iz vodovoda. Ipak, sama činjenica da su Kinezi generalno dobrog zdravlja i dugog životnog vijeka nešto je što se ne smije ignorisati. Oni su zapravo začetnici trenda koji se proširio svijetom, a to je da se svako jutro popije čaša tople vode na prazan želudac, uz dodatak limuna.

To je dobro za varenje, poboljšava cirkulaciju, pomaže kod detoksikacije organizma, te ublažava bol u mišićima. S druge strane, vrelo jelo nikada neće konzumirati uz pijenje hladnije vode. Neki vjeruju da konzumiranje obične, prokuvane vode potiče od duge tradicije ispijanja čaja. 

Naime, kada bi prokuvali vodu za čaj, oni bi popili ostatak te prokuvane vode, a neki su vremenom počeli da piju samo običnu vodu, bez dodatka čaja.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »