Na Današnji Dan


Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1845. - Rođen je njemački fizičar Vilhelm Rentgen, koji je za otkriće X-zraka dobio Nobelove nagradu za fiziku 1901. godine. 

1860. - M.L. Birn iz Njujorka patentirao je prvi spiralni vadičep. 

1871. - Na igralištu Raeburn Place u škotskom Edinburgu odigrana je prva međunarodna rugbi utakmica, a snage su odmjerile ekipe Škotske i Engleske. Škotska je pobijedila rezultatom 1-0. 

1923. - Umro je škotski hemičar i fizičar Džejms Djuer, koji je prvi dobio tečni, zatim i čvrst vodonik. Izumio je termos-bocu. 

1933. - Japan napustio Ligu naroda. 1968. - U avionskoj nesreći, u rutinskom letu u blizini Moskve poginuo je ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi čovjek koji je otputovao u svemir. 

1970. - U zemljotresu u mjestu Gediz, okrug Kutahia, na zapadu Turske, poginulo je 1.087 ljudi. 

1977. - U nesreći koja se smatra jednom od najvećih u istoriji vazduhoplovstva, poginula su 583 od 644 putnika i člana posade kada su se dva "Boeinga 747", holandske kompanije KLM i američke Pan-Am, sudarila na pisti aerodroma Tenerife na Kanarskim ostrvima. 

1992. - Posljednje jedinice bivše Jugoslovenske narodne armije napustile su Makedoniju. 

2006. - Umro je poljski pisac, klasik naučne fantastike Stanislav Lem, koji se smatra jednim od najvećih pisaca naučne fantastike neengleskog govornog područja. Njegove najpoznatije knjige "Solaris", "Povratak sa zvijezda" i "Zvjezdani dnevnik" prevedene su na više od 40 jezika. 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »