Zanimljivosti o noktima

Naše i nokte ljudi oko nas posmatramo svakodnevno,a toliko zanimljivih stvari o njima ne znamo. Postoji mnogo interesantnih činjenica vezanih za nokte. Neke on njih su čisto sujeverje mada ih je dosta naučno dokazano.

Nokti su istog sastava kao i kosa. Nokatnu ploču čine mrtve ćelije, koje uprkos sveopštem verovanju-ne dišu, tako da noktima nije potreban kiseonik. Ali koren nokta i zanoktice su sačinjene od živih ćelija kojima su potrebni i kiseonik i minerali.

Na noktima se oslikavaju skriveni zdravstveni problemi. Čak i najmanja promena boje, debljine ili sastava nokta, može na vreme da upozori da u našem organizmu nešto nije u redu. Zato, predlažemo da stalno vodite računa o njima i na znake eventualnih zdravstvenih problema.

Muškarcima nokti rastu brže nego ženama, nepravedno,zar ne ? Nokti u proseku rastu jedan centimetar mesečno, a brže rastu zimi nego leti. 
Takođe, nokti brže rastu preko dana nego noću. Na kažiprstu, srednjem i domalom prstu nokti rastu brže nego na palcu i malom prstu. 

Nokti nam služe kao zaštita nervnim završecima, kako na rukama tako i na nogama. Ukoliko ste levoruki na toj ruci će vam nokti brže rasti, isto je i kod dešnjaka. Izloženost svetlu, recimo pri kucanju na kompjuteru stimuliše rast noktiju, deluje u stvari kao masaža. Takodje, u poslednje vreme trend manikira za muškarce je doživeo pravi procvat, što je rezultovalo pojavom lakova za nokte namenjenih isključivo muškarcima. Za sada su to bela, tamno ružičasta boja, a moguće su mat i metalik varijante. Muškarci sa nalakiranim noktima nisu nikakva novost, već smo navikli na crno nalakirane nokte kod rokera.

Nokti na nogama su dvostruko tvrđi nego oni na rukama, a njihova je čvrstoća unapred zadata genima. Takođe, oblik samog nokta genetski je određen. Iako su nokti izuzetno čvrsti, hemijski sastojci s kojima dolazimo u kontakt mogu ih uništiti. Tako bi se nokat raspao da stoji četiri dana u čaši kole, a najčešći razlog njihovog oštećenja je korišćenje agresivnih deterdženta bez zaštitnih rukavica.

Kroz istoriju, dugi nokti su se smatrali oznakom pripadnosti visokom staležu. Duge nokte imale su samo dame, dok su sluškinjama nokti smetali pri obavljanju svakodnevnih poslova.


Najskuplji lak na svetu verovali ili ne košta 132 000 dolara. Gold Rush nijansa podseća na čisto zlato i nije procenjena na ovu sumu zato što njena formula sadrži zlato (nema ga ni u najavi), ono što je skupo je bočica koja je ukrašena sa 1118 dijamanata! Ova nijansa se u regularnoj prodaji pojavila po ceni od 5 dolara. Ironije radi!

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »