Zanimljivosti o disanju. Zašto dišemo? Najduže zadržan dah?





Svako živo biće mora da diše. Udišući vazduh čovek uzima kiseonik. Kada čovek udiše vazduh on prolazi kroz čitav niz cijevi koje se zovu disajni putevi. Oni počinju nosnom šupljinom, gde se zadržavaju čestice koje bi mogle biti štetne za pluća. U nosu se vazduh pročišćava i zagrijava. Iz nosa vazduh se spušta kroz ždrijelo. Odatle kroz grkljan i dušnik odlazi u dve manje cijevi zvane glasnice, od kojih svaka ulazi u po jedno plućno krilo.

Dišemo zato što svaka ćelija u našem telu zahteva neprestani dotok kiseonika za sagorijevanje glukoze. Visokoenergetske supstance iz svarene hrane koju ćelije dobijaju iz krvi.

Stručni naziv za disanje je „respiracija“. Ćelijska respiracija podrazumijeva način na koji ćelije iskorišćavaju kiseonik da bi sagorjele glukozu.

Kiseonih iz vazduha dospijeva iz pluća odakle se prenosi u krv i stiže do tjelesnih ćelija.

Nepotrebni ugljen-dioksid se putem krvi vrća iz ćelija do pluća, i potom izdiše.

U proseku tokom jednog minuta udahnemo 15 minuta a ako brzo trčimo, ritam se pojačava na 80 puta u minutu.

Novorodjene bebe udahnu 40 puta u minutu.

Do 80. Godine života, udahnemo preko 600 miliona puta.

Normalnim udahom unosimo 0,4 litre vazduha, a dubokim udahom može da su unese 10 puta više. 

Odrastao čovek može da udahne oko 4 litra kiseonika.

- Dijafragma je zaobljena mišićna opna između pluća i stomaka koja pomaže grdnim mišićima pri uzdisaju i izdisaju.


Pluća nikada nisu prazna, čak i kad se snažno napregnemo da izdahnemo vazduh. Količina vazduha koja ostaje u plućima naziva se rezidualni vazduh i on se miješa sa pri udahu sa svežim vazduhom.

Disanje je i voljna i nevoljna radnja. Dišemo i kada ne mislimo na to, ili kada spavamo.

Tom Sietas (35) uspio se upisati u Ginisovu knjigu rekorda sa veoma zanimljivm i neverovatnim rekordom, on je čovek koji najviše na svetu može zadržati dah! Novi Ginisov i svjetski rekord za držanje daha pod vodom je  22 minute i 22 sekunde!

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »