Izumitelj Tetrisa



Tetris predstavlja jednu od najpoznatijih igrica ikada napravljenih. Nekada smo je igrali na prvobitnim verzijama Gameboy-a, potom na računarima, a danas na telefonima. Igra liči na slagalicu gde se slažu figurice određenih oblika jedna na drugu.

Iako su mnogi od vas igrali Tetris, malo ko zna da je Tetris nastao 1984. godine u Sovjetskom Savezu. Istovremeno predstavlja i jedan od prvih softvera koji je izvezen iz Sovjetskog Saveza u SAD.

Izumitelj Tetrisa bio je Aleksej Pažitnov, koji ga je izumio u vreme dok je radio u Sovjetskoj akademiji nauka. Dao joj je naziv kombinujući riječi tetra i tenis. Tetra je grčki prefiks koji označava broj četiri (većina figurica ima četiri djelića), a tenis mu je bila omiljena igra. Igrica je potom ubačena u IBM-ov PC, i veoma brzo postala popularna u Moskvi. Vijest o igrici se brzo širilia, pa je na nju naišla engleska kompanija Spektrum Holobajt u Mađarskoj, koja je, zaobilazeći autorska prava, izdala prvu verziju igrice u Americi. Za veoma kratko vreme je igrica postala izuzetno popularna, a kompanija bogata. Sledeći taj primjer i mnoge druge kompanije su počele da izdaju igricu.

U međuvremenu je naučnik Aleksej prenio svoja autorska prava na Sovjetsku vladu. Morao je to da uradi, pošto je bio zaposlen u državnoj službi kada je napravio. Ali ni sovjetska vlada nije uspjela da efikasno unovči svoja prava. Aleksej je dobio nazad autorska prava od države 1996. godine. Pošto je igrica bila veoma popularna i imala dobar potencijal zarade, mnoge kompanije su dokazivale svoja autorska prava i vlasništvo nad njom. Aleksej Pažitnov nikada nije uspeo da zaradi mnogo novca od svog izuma, ali se za to bori i dan danas u SAD-u, gdje je osnovao svoju kompaniju.

Dokazano je da dugotrajno igranje ove igrice izoštrava i ubrzava moždane funkcije, ali da utiče na zaboravljanje, a postoji i Tetris efekat, koji su mnogi iskusili. Tetris efekat se javlja jada pretjeramo u igranju Tetrisa, pa figurice počinju da nam se priviđaju pred očima, čak i dok radimo nešto drugo.




Share this

Related Posts

Previous
Next Post »