8 stvari koje možda niste znali o Albertu Einsteinu





On je genij, a časopis Time ga je 1999. godine proglasio osobom stoljeća. Albert Einstein je postao simbolom genijalnosti, a svijetu je podario teoriju relativnosti, jednu od najznačajnijih teorija 20. stoljeća. Pročitajte 11 činjenica o njegovom životu koje možda niste znali.

1. Problemi u govoru

U ranim godinama, roditelji su smatrali da njihov sin Albert Einstein ima mentalnih problema. Bio je usporen u govoru i imao je problema u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim prijateljima u susjedstvu.

2. Teško je pamtio

Iako je bio nadprosječno inteligentan, imao je slabu memoriju. Teško se mogao sjetiti čak i datuma rođendana svoje žene i sina. Često je znao lutati oko Princetona u potrazi za domom.

3. Loš u neznanstvenim predmetima

Kad je imao 17 godina pokušavao je upisati Švicarski politehnički fakultet i na prvom roku nije prošao. Pao je na svim pitanjima iz geografije, povijesti, jezika i to je glavni razlog zašto je opet morao pokušati iduće godine.

4. Loš u pisanju engleskog

Engleski je bio njegov drugi jezik koji mu nije bio baš sjajan, kad je riječ o pisanju na papir. Iako je tečno govorio, problem mu je stvaralo pismeno izražavanje na engleskom jeziku.

5. Popularnost

Kad je otkrio teoriju relativnosti, postao je izrazito popularan u toj mjeri da su ga ljudi na ulici zaustavljali i propitivali o teoriji. Jednom mu je to dosadilo, pa je znao ljudima reći da on nije Einstein, da su ga zamijenili s njim. 

6. Predložen za predsjednika

Tijekom Drugog svjetskog rata, Izrael je postao nezavisna država i za prvog predsjednika su predložili Alberta Einsteina no on je to mjesto odbio.

7. Nobelova nagrada

U vrijeme kad mu je trebala biti uručena Nobelova nagrada, bio je u obilasku Japana, pa mu ona nije data osobno. 

8. Nije volio znanstvenu fantastiku

Govorio je da ne vjeruje u vremenski stroj, nepoznate leteće objekte, a rekao je da znanstvena fantastika iskrivljuje pravu znanost.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »