Higuain: Messi Adalah Monster




Gonzalo Higuain belum lama ini memberikan komentar pada pemain Barcelona, Lionel Messi, yang disebutnya seperti 'monster'.


Kedua pemain itu bakal saling bekerja sama di Timnas Argentina, ketika Albiceleste bermain di Copa America Centenario, yang akan dilangsungkan di Amerika Serikat bulan depan.


Dan Higuain mengatakan bahwa Messi siap memberikan permainan di level terbaiknya, ketika berlaga di kancah Internasional nanti.

"Ia tahu apa artinya membela emblem tim nasional dan saya harap ia bakal kembali bergabung dengan kami secepat mungkin. Bagi saya, tidak ada masalah dengan dirinya. Ia sudah menjadi monster selama beberapa tahun terakhir dan ia akan terus menunjukkan kemampuannya tersebut," tutur Higuain menurut laporan Marca.


"Setiap pemain yang membela tim nasional akan mendapatkan tekanan dari negara mereka masing-masing, mereka sudah terbiasa dengan tekanan tersebut sejak di level klub dan juga mereka diwajibkan untuk memenangkan trofi juara."


"Tekanan tersebut tidak akan menjadi sesuatu yang negatif. Justru sebaliknya, memotivasi untuk mencapai tujuan yang sudah ditetapkan sebelumnya."

8 stvari koje možda niste znali o Albertu Einsteinu





On je genij, a časopis Time ga je 1999. godine proglasio osobom stoljeća. Albert Einstein je postao simbolom genijalnosti, a svijetu je podario teoriju relativnosti, jednu od najznačajnijih teorija 20. stoljeća. Pročitajte 11 činjenica o njegovom životu koje možda niste znali.

1. Problemi u govoru

U ranim godinama, roditelji su smatrali da njihov sin Albert Einstein ima mentalnih problema. Bio je usporen u govoru i imao je problema u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim prijateljima u susjedstvu.

2. Teško je pamtio

Iako je bio nadprosječno inteligentan, imao je slabu memoriju. Teško se mogao sjetiti čak i datuma rođendana svoje žene i sina. Često je znao lutati oko Princetona u potrazi za domom.

3. Loš u neznanstvenim predmetima

Kad je imao 17 godina pokušavao je upisati Švicarski politehnički fakultet i na prvom roku nije prošao. Pao je na svim pitanjima iz geografije, povijesti, jezika i to je glavni razlog zašto je opet morao pokušati iduće godine.

4. Loš u pisanju engleskog

Engleski je bio njegov drugi jezik koji mu nije bio baš sjajan, kad je riječ o pisanju na papir. Iako je tečno govorio, problem mu je stvaralo pismeno izražavanje na engleskom jeziku.

5. Popularnost

Kad je otkrio teoriju relativnosti, postao je izrazito popularan u toj mjeri da su ga ljudi na ulici zaustavljali i propitivali o teoriji. Jednom mu je to dosadilo, pa je znao ljudima reći da on nije Einstein, da su ga zamijenili s njim. 

6. Predložen za predsjednika

Tijekom Drugog svjetskog rata, Izrael je postao nezavisna država i za prvog predsjednika su predložili Alberta Einsteina no on je to mjesto odbio.

7. Nobelova nagrada

U vrijeme kad mu je trebala biti uručena Nobelova nagrada, bio je u obilasku Japana, pa mu ona nije data osobno. 

8. Nije volio znanstvenu fantastiku

Govorio je da ne vjeruje u vremenski stroj, nepoznate leteće objekte, a rekao je da znanstvena fantastika iskrivljuje pravu znanost.

7 fantastičnih fotografija slikanih pod mikroskopom....


7 fantastičnih fotografija slikanih pod mikroskopom...


Nevjerojatan svijet našem oku nevidljiv, a dio je svih nas, izgrađuje nas. Pogledajte ljudsko tijelo povećanim očima.

Otkinuta vlas čovjekove kose


Ljudska znojna žlijezda



Receptor okusa na jeziku



Bijelo krvno zrnce među crvenim zrncima


Resice tankog crijeva


6 dana star ljudski embrio


'The end of history' je najšokantnije pivo na svijetu. Provjerite zašto!


'The end of history' je najšokantnije pivo na svijetu....


Prema škotskoj pivovari BrewDog, pivo 'The End of History' je najjače, najskuplje i najšokantnije pivo na svijetu!

Boca ovog ekskluzivnog piva sa udjelom alkohola od 55% stoji 765 dolara ili oko 4360 kuna.

Razlog zbog čega je ovo pivo šokantno je način pakiranja. Naime, boce pive se nalaze u mrtvim životinjama! Nevjerojatno, ali istinito. Po riječima suosnivača James Watta, sve životinje (četiri vjeverice, sedam lasica i zec) su nastradale na cesti, tj. bile pregažene.

Proizvedeno je samo 12 boca ovog ekskluzivnog piva, nazvanog prema knjizi filozofa Francisa Fukuyame.

FIZIKA IZ CRTIĆA: 3 slučaja nevjerojatnih preživljavanja



Svi znamo kako u crtićima glavni likovi uvijek nekako prežive nevjerojatne situacije, uz nešto drugačije zakone fizike. No i u stvarnosti nevjerojatne se stvari događaju - uz zakone fizike.

1) Kineski vozač kamiona čudom preživio 

Nepoznati vozač kamiona u Kini imao je nevjerojatnu sreću kada je izgubio kontrolu nad svojim kamionom, udario u zaštitnu ogradu mosta na visini od oko 60 metara te se prevrnuo preko nje. No nije pao, već su kola kamiona zaglavila na ogradi i spriječila padanje kamiona u provaliju. Vozač je uspio izaći i vjerojatno otišao proslaviti novi rođendan.



2) Zlatne uši

Maleni 6-godišnji dječak, ponovno Kinez, (ipak je svaki sedmi čovjek na svijetu iz Kine), simpatičnog imena Ming Ming zaspao je u svom stanu na 8 katu zgrade kada ga je djed ostavio samog jer je morao negdje izaći. Međutim, kako uvijek biva, dječak se probudio i pošao tražiti djeda, gdje drugdje, nego na prozoru i pao.

Na sreću, tu je bila zaštitna ograda. Na nesreću, Ming je bio premali pa je prošao kroz žice ograde, ali ipak nije pao. Njegove uši su ga zadržale između dviju šipki ograde!



3) Zašto ne valja sam biti pijan iza ponoći
Justin Gilpatrick jednu je večer previše popio i odlučio ne voziti kući, već ono što bi svatko u toj situaciji napravio - otišao spavati u kontejner za smeće. Jer što drugo napraviti? :)

No dok je spavao, kamion za prikupljanje smeća ga je pokupio. Da je bila prometnija noć, Justin bi vjerojatno bio spljošten, ali pošto nije bilo puno smeća preživio je s nekoliko lakših ozljeda.



Bellerin tops Barcelona's shortlist as defensive overhaul begins

The Spanish champions have sounded out the 21-year-old Arsenal defender over his availability but the Gunners have no plans to sell their first-choice right-back



Hector Bellerin leads Barcelona's summer shortlist as the Spanish champions seek defensive replacements for Dani Alves and Javier Mascherano.

Goal understands that both Alves and Mascherano have agreed to join Juventus and the Serie A champions are now in talks over a fee for the Argentine, while the Brazilian would join on a free transfer.

Barcelona are keen admirers of Bellerin and have asked his coach at La Masia, Francesc Garcia Pimienta, to contact the right-back about a potential move to Camp Nou.



But Arsenal have no plans to sell the 21-year-old, while the player is also happy to remain in north London.

Elsewhere, a verbal agreement is already in place between Barcelona and Marquinhos but the Spanish champions could now miss out on the 22-year-old as Paris Saint-Germain want to keep the Brazilian as a centre-back.

Barcelona have also had a €4 million (£3m) bid for Mauricio Lemos rejected by Las Palmas.

The 20-year-old centre-back, who has been permanently signed from Rubin Kazan for €2m (£1.5m) after an impressive loan spell, has a €30m (£22.8m) release clause.




"That Barcelona are talking about me fills me with pride," said the Uruguayan.

"It's been two years since I started at Defensor [my first club].

"The coach told me when I arrived that I was for the future and, later, that he didn't imagine I would adapt so fast. To play against Barcelona and Real Madrid, who I watched on television, was incredible."

Spektakularna fotografija Saturna i naše Zemlje - Carl Sagan: "Jedini dom za koji smo ikada znali"

Spektakularna fotografija svemirskog broda Cassini, gdje se u prvom planu vidi Saturn, a mala točkica predstavlja Zemlju.
Uz ovu sliku zgodno je sjetiti se jednog od najboljih tekstova ikada napisanih o našem mjestu u svemiru iz pera Carla Sagana:

"Za nekoga tko gleda s ove daljine, Zemlja ne izgleda nimalo zanimljivo. Ali za nas, to je već drugačije. Razmotrimo ponovo tu točkicu. To je ovdje. To je naš dom. To smo mi. Na njoj su svi koje volite, svi koje poznajete, svi za koje ste ikada čuli, svako ljudsko biće koje je ikada postojalo, na njoj smo proživjeli svoje živote.

Tu na trunku prašine koja visi, na Sunčevoj zraci živi, ili je živjela, sveukupnost naše radosti i patnje, tisuće pouzdanih religija, ideologija i ekonomskih učenja, svaki lovac i sakupljač hrane, svaki junak i kukavica, svaki stvaratelj i razaratelj civilizacije, svaki kralj i seljak, svaka "superzvijezda", svaki "vrhovni vođa", svaki svetac i grješnik u povijesti naše vrste.

Zemlja je vrlo mala pozornica u ogromnoj svemirskoj areni. Razmislite o rijekama krvi koje su prolili svi ti generali i carevi da bi mogli pobjednički i u slavi postati trenutni gospodari djelića ove točke. Razmislite o beskrajnim okrutnostima stanovnika jednog kutka ovoga piksela prema stanovnicima nekog drugog kutka koji se od njih jedva razlikuju, kako su česti nesporazumi između njih, kako su željni ubijanja jedni drugih, kako su žestoke njihove mržnje.

Ta točka blijede svjetlosti je izazov za našu usamljenost, našu zamišljenu samodostatnost, za naše zavaravanje da zauzimamo neki privilegirani položaj u svemiru. Naš je planet usamljena točka u velikom svemirskom mraku koji je okružuje. Nema nikakve naznake da će odnekuda doći pomoć koja bi nas spasila od nas samih, u našoj zabiti, u svom tom ogromnom prostranstvu.

Zemlja je jedini svijet za kojeg se do sada zna da na njemu postoji život. Nema mjesta na koje bi, barem u bliskoj budućnosti, naša vrsta mogla iseliti. Posjetiti ga, da. Naseliti ga, još ne. Voljeli to ili ne, za sada je Zemlja mjesto gdje igramo svoju predstavu. Bilo je rečeno da je astronomija iskustvo koje uči skromnosti i izgrađuje karakter.

Vjerojatno ne postoji bolji dokaz lakoumnosti ljudske taštine nego što je ta slika s udaljenosti od našeg malenog svijeta. Za mene ona naglašava našu odgovornost da budemo ljubazni jedni prema drugima i da sačuvamo i njegujemo blijedoplavu točku, jedini dom za koji smo ikada znali."

10 zanimljivih činjenica o vodi!





Voda, izvor života, je tekućina koja je neophodna za naš život. Pročitajte 10 zanimljivih činjenica o vodi!

1. Čak 85 posto svih bolesti u svijetu prenosi se vodom. 

2. U troposferi voda čini 80% stakleničkih plinova i prouzročuje zadržavanje topline, te porast globalne temperature.

3. Ako ne pijete dovoljno vode, tijelo je crpi iz kože koja brže stari. Zato valja piti do dvije litre vode dnevno. 

4. U nekih organizama voda čini i 99% njihove mase, dok kod čovjeka čini oko 70%.

5. Čovjek bez vode može izdržati do sedam dana. Za usporedbu, bez hrane možemo živjeti oko mjesec dana.

6. Deionizirana voda dobije se uklanjanjem otopljenih soli ionskim izmjenjivačima, a koristi se kao zamjena za destiliranu vodu.

7. Starogrčki filozofi smatrali su vodu počelom svega. 

8. Prirodna voda, koja sadrži kalcijev bikarbonat (Ca(HCO3)2), kalcijev klorid i kalcijev sulfat naziva se tvrda voda.

9. Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka.

10. Istraživanja su pokazala da će se topla voda prije zalediti nego hladna!

Ja ovo stvarno ne razumem. Imam drugaricu koja je udata....

Ja ovo stvarno ne razumem. Imam drugaricu koja je udata







Ja ovo stvarno ne razumem. Imam drugaricu koja je udata,ima cerku,al se vidja sa jednim deckom. I pre neki dan sam saznala da ona stalno slaze da dolazi kod mene,i to njen muz me pitao dal je bila. Ja 
sva zbunjena,rekla sam da je bila(iako nije),pa sam mislila da popricam s njom o tome. Na kraju se naljutila zato sto ne podrzavam njenu vezu. Evo vec dve nedelje ne pricamo.

ISPOVIJESTI: Djevojka s kojom sam u vezi 4 godine je dobila karcinom jajnika…

ISPOVESTI: Djevojka s kojom sam u vezi 4 godine je dobila karcinom jajnika…








Djevojka s kojom sam u vezi 4 godine je dobila karcinom jajnika. Doktori su rekli da operacija košta 15 000 KM kojih ona nije imala u tom trenutku. Kako ja studiram u inostranstvu, i moram na računu imati neki novac, digao sam 15 000 i dao joj.
Operacija je uspješno prošla, kad se oporavi želim je zaručiti, lakše se boriti u dvoje. Na kraju krajeva, bila bi šteta da žena poput nje ne ostavi potomke…

Barcelona Transfer News: Juventus Reportedly Agree on Dani Alves Contract




Barcelona star Dani Alves has reportedly agreed to a three-year deal with Juventus, and he's set to join the Bianconeri on a free transfer this summer.

That's according to Spanish outlet Cadena Ser (h/t Marca), who reported on Wednesday that Barcelona won't make any money on the deal, but they will save roughly €8 million in wages, which they could use to invest in either new arrivals or improved contracts for other star players.

Frabrizio Romano of Sky Sport reported the proposed deal is through 2018 with an option to extend an additional year.

Alves has been with the Catalans since 2008 and ranks among the current team's most decorated players, having won six La Liga titles and three UEFA Champions League trophies.

The 33-year-old proved he's still among the best full-backs in the world during the 2015-16 campaign, registering three assists in the Champions League, per WhoScored.com. While he has always relied heavily on his athleticism, his positional play has improved in the last few years, and he easily maintained his grip on the starting position with Barcelona.

ESPN FC's Janusz Michallik likes the move from Alves' and Juventus' perspective:





Per Sport, Sandro Ramirez used a similar clause. The report also suggested the money the club will save will go toward securing new deals for Luis Suarez, Neymar and Lionel Messi. The club currently can't improve their top stars' contracts, as they sit dangerously close to the limit of what they're allowed to spend under financial fair play regulations, per Yahoo Sports' Guillem Balague.

La Liga blogger Rafael Hernandez wasn't surprised when he heard the news of Alves' possible departure:



Alves is a superb fit in Juventus' 3-5-2 formation, which relies heavily on attacking wing-backs with excellent range. Stephan Lichtsteiner is the team's top option on the right wing, and he and Alves should make for a fantastic duo.

Juve manager Massimiliano Allegri wants his team to have depth above everything, and he frequently rotates his players. On the left wing, Alex Sandro and Patrice Evra easily coexisted during the 2015-16 campaign, so there's no reason to believe Alves and Lichtsteiner won't do the same.

The departure of the Brazil international would be a major blow for Barcelona, who don't have a quality backup at the position. Alves was one of the unsung heroes of the 2015-16 season and has developed fantastic chemistry with Messi.

Izgubio je pamćenje: 'Kažu mi da sam imao mračnu prošlost'




Iskustva nekoliko ljudi koji su naglo izgubili pamćenje. Neke su pronašli kako lutaju ne znajući kako se zovu ni gdje žive. Na TV su molili da im se javi tko ih poznaje




Ljudi koji su izgubili pamćenje pričaju kako su se ponovno morali sjetiti osjećaja, primjerice, kako je to gledati vatromet, jesti neko voće, udisati morski zrak. Jedan od njih priznao je kako u je gubitak pamćenja dao priliku za novi početak u životu jer je bio propalica i pijanac koji je maltretirao druge.

Jeffrey Alan Ingram

Amerikanac Jeffrey Alan Ingram (49) krenuo je 6. rujna 2006. godine u Kanadu, posjetiti prijatelja koji je umirao od raka. Četiri dana kasnije našao se u Denveru i nije znao tko je niti od kuda je došao. Hodao je naokolo ulicama šest sati i molio prolaznike za pomoć. Završio je u bolnici gdje su mu dijagnosticirali jedan oblik amnezije uzrokovane velikim stresom.

To je rijedak oblik gubitka pamćenja kada pacijent potpuno zaboravi svoj identitet, zbunjen je i često impulzivno ode od kuće. Jeffrey se pojavio se nekoliko puta na televiziji i molio javnost za pomoć: "Ako me netko prepoznaje i zna tko sam, molim ga da nekoga o tome obavijesti.". Brat njegove zaručnice ga je prepoznao te se Jeffrey nakon mjesec ponovno vratio kući u Seattle. Bili su mu poznati osjećaji prema zaručnici i domu.

Jeffrey je imao još jednu takvu epizodu 1995. godine, no trajala je puno duže. Na putu do dućana je ostao bez pamćenja i izgubio se. Devet mjeseci kasnije obitelj ga je pronašla u tamošnjoj bolnici. Njegova majka je rekla da mu se nakon toga pamćenje nikada nije potpuno vratilo.

Doug Bruce 

"Nepoznati bijelac" naziv je dokumentarnog filma snimljenog 2005. godine, koji govori o sličnom iskustvu Britanca Doug Brucea koji živi u New Yorku. On se 2. srpnja 2003. godine probudio u podzemnoj željeznici na Coney Islandu ne znajući tko je niti gdje se nalazi. Imao je kupaće gaće u torbi, a vani je bilo hladno i kišovito. Znao je šta su auti, ali nije mogao identificirati njihove specifične oznake na haubi.

Znao se potpisati, ali je u isto vrijeme raspoznavao jedino slovo d. Skalp mu je bio prekriven oteklinama od udaraca i posjekotinama. Glava ga je užasno boljela. Imao je rijedak oblik amnezije. Sva memorija mu je nestala, a činilo se kao mu je gramatika zapela u sadašnjosti. Policija je identificirala prestrašenog 35-godišnjaka te ga je prijatelj odveo kući. Počela je njegova borba da se sjeti tko je.

Primijetio je da su mu se odmah vratile proceduralne vještine, kao što je primjerice korištenje kamere ili surfanje po internetu. Međutim, ostalog se nije mogao sjetiti. Od tada morao je učiti svaki osjećaj ispočetka. Primjerice, doživljaj jedenja borovnica, gledanje oceana, vatrometa, ... sve proživljava kao prvi put, jer je sve te osjećaje potpuno zaboravio. Bruce se nada da će mu se vratiti sva sjećanja.

David Fitzpatrick 

Britanac David Fitzpatrick je 4. prosinca 2005 godine kao 25-godišnjak totalno izgubio pamćenje, kao da ga nikada nije niti imao. Po njemu su snimili dokumentarac "Čovjek bez prošlosti". Tijekom snimanja otkrili su kako je živio prije amnezije. Imao je mračnu prošlost. Bio je nezaposlen, teško se opijao, iskorištavao obitelj i prijatelje, iza sebe imao više propalih veza, iz jedne takve i 6-godišnju kćer. Nakon gubitka pamćenja dobio jedinstvenu priliku da izgradi potpuno nov i drugačiji život.

Uzroci amnezije, riječ stručnjaka:

Do amnezije može doći i uslijed udarca u glavu ili velike životne traume. Sjećanje se katkad vrati nakon nekoliko sati, ali i nakon nekoliko godina, iznenada kao što je i nestalo. Djelomično ili potpuno. Gubitak pamćenja najčešće se odnosi na događaje nakon traume. Nešto rjeđe osoba se ne sjeća samo nekih događaja iza traume, a najteži oblik je kao u ovim primjerima, da čovjek potpuno zaboravi cijeli svoj život.

Ponekad takve osobe, nakon iznenadnog gubitka pamćenja, odu od kuće, izgrade novi identitet i počnu sasvim novi život. Tijekom trajanja amnezije ponašanje osobe se ne mijenja bitno. Jedino dolazi do određene dezorijentacije i besciljnog lutanja.

- Amnezija postoji, ali totalna amnezija kakva se može vidjeti u filmovima je rijetka. Kao i sama memorija, i amnezija je često nejednaka i teška za razumjeti. Većinu onog što sam o amneziji vidio na filmovima je besmisleno - kaže David A. Hovda, direktor U.C.L.A. za istraživanje moždanih oštećenja.


Mustafa Nadarević: Svi smo mi Izet Fazlinović



Mustafa Nadarević više od četiri desetljeća jedno je od vječnih lica domaćega filma, kazališta i TV programa, koliko je angažiran i u svome matičnom kazalištu - HNK Zagreb.


Za to vrijeme odigrao je još više odličnih naslovnih, maestralnih i diskretnih epizodnih uloga, nadobivao se nagrada i postao nezaobilazan na prostorima cijele bivše države.

No, ni Duje iz "Velog mista", ni Leone iz "Glembayevih" ni Žaličin Amidža Idriz ne mogu se mjeriti s popularnošću Izeta Fazlinovića iz serije "Lud, zbunjen, normalan", koja se u više od stotinjak epizoda uspješno prikazuje već četiri sezone na brojnim nacionalnim televizijama, s tendencijom nezaustavljanja.

Izet je u svakodnevnom poimanju zaživio baš kao Meštar, Doktor Luiđi, Dudek ili Šurda, a Mustafa Nadarević s velikim znanjem i koncentracijom, ali i užitkom, kreira njegov lik. S velikim glumcem, koji ima snažne veze i sa Splitom i kojega od jučer možemo gledati i kao urednika, naravno glavnog, u seriji "Novo doba", razgovarali smo o Izetu i ostalim likovima koje kreira.

Ciklus novih epizoda serije "Lud, zbunjen, normalan" u Hrvatskoj došao je gotovo do samog kraja. Do sada je bilo gotovo sto epizoda, hoće li Nadarević Fazlinoviću reći zbogom ?

- Upravo snimamo 24 nove epizode za Novu TV u sljedećoj godini. I kad bih i htio reći Izetu zbogom, jednostavno je to nemoguća misija, jer je serija gledana na svim prostorima bivše Juge.

Feđa je zakon

Kako Vi gledate na Izeta, lik koji sebično, ali šarmantno grabi kroz život. Je li on pozitivac ili negativac i koliko Izeta ima među nama, pa i u nama? Može li se s Izetom ostati normalan?

- Koliko samo ubojica, pokvarenjaka, luđaka, sjajnih negativnih likova ima u dramskoj literaturi, sve ih igramo s uživanjem i do kraja. Jednako tako pokrivam Izeta svojim glumačkim iskustvom, znanjem, i ako skromno mogu reći, umijećem glumačkoga zanata.

Koliko god Izeta crpim iz sebe, jer glumci nose u sebi podosta različitih karaktera, Izeta nalazim u svojoj bližoj sredini, u svoj babi ako hoćete, u starim čangrizavcima, sebičnjacima, neuroticima, petljancima, hvalisavcima, lašcima, veselim pijancima. Nalazim ih svaki dan oko sebe, osluškujem u betuli, na ulici, u tramvaju, na tržnici, na ferati, na vaporu. Gdje god se okrenemo, oko nas je paleta fantastičnih likova.

Pa pogledajte malo bolje i analizirajte vaše društvo u "Slobodnoj", a da ne govorim o kompletnoj novinarskoj škvadri. Na žalost mi glumci osjećamo i gledamo samo sebe, a počesto zaboravimo gledati svijet oko sebe. S takvim Izetom kako ga pokušavam oživjeti i živjeti već četvrtu sezonu, ne samo da se može ostati normalan, nego mi daje snage da moj glumački život ide s optimizmom naprid.
Kuća poso, poso kuća

Je li scenarij Feđe Isovića zakon ili Vi i redatelj imate pravo izmjena i dopuna?

- Feđa i njegov scenarij za mene su zakon i rekao bih literarna sveta knjiga, ali i svete knjige se različito interpretiraju, a o zakonima, kako se tumače, da i ne govorimo. Vjerujte, potpuno isti tekst može se interpretirati na puno različitih načina.

I Feđa i režiser Elmir Jukić dozvoljavaju lukavom Izetu da zakon čita baš tako, kako to odgovara naslovu serije, "Lud, zbunjen, normalan". Jebeš glumca koji neće improvizirati i nešto dopuniti. Pa šjor Ivo Brešan je objavio tekst svog "Hamleta iz Donje Mrduše" tek kad je izišla premijera Boška Violića, na kraju drame, sa zahvalom režiseru i glumcima.

Probudite li se ponekad ujutro kao Izet ili na neku životnu situaciju reagirate na njegov način?

- Ne, nikad. Osim toga, Izetov i moj karakter su potpuno oprečni. Ja se samo, kao neko zaigrano sretno dijete, koje se igra tata, mama i doktora, igram s guštom i merakom Izeta. Pa pristojna gluma i nije ništa drugo doli radost igre. Ipak morate znati, da bi se moglo opušteno igrati, moraš imati sjajnu kondiciju i biti sto posto spreman.

"Lud, zbunjen, normalan"
Bojite li se da će Vas previše poistovjetiti s tim likom, odnosno da će vam Izet uzeti minule uloge?

- Nema razloga za bojazan, ono što sam do sada igrao, uspješnije ili manje uspješno, to mi nitko ne može oduzeti. Izet je jedan novi lik u mom glumačkom postojanju, samo što je njegova satnica najveća u mom dosadašnjem glumačkom življenju. Svakoj ulozi pristupam s velikim poštovanjem i trudim se oživjeti je koliko je to u mojoj glumačkoj moći. Ne trčim od posla do posla. Svaka uloga je za mene doslovno: kuća poso, poso kuća.

Za seriju su vezani i poznati glumci iz Hrvatske, Bosne i Srbije, poput Vašeg pokojnog prijatelja Vanje Dracha, Milene Dravić, Jelisavete Sablić, Svetlane Bojković, Nebojše Glogovca, Gorana Navojca. Kako je bilo snimati s njima?

- Našeg dragog Vanju Dracha i predivog Žana Marolta jednostavno ne mogu preboliti! Oni su ostali sa mnom ne kao likovi iz serije, nego kao predivni, predivni ljudi različitih generacija, a tako bliski u ljudskosti, veselju i životnim mudrostima.

Možda sam ja lud, ali kao da mi oni daju snagu i inspiraciju za Izeta. Sretan sam i sa zadovoljstvom igram s mojim kolegama gostima u Sarajevu, jednako kao i u novim epizodama s Brikom Miodragom Krivokapićem. Presretan sam da u ovu našu sarajevsku momčad dolaze sjajni gosti. Ne zaboravite sveto glumačko pravilo, što ti je partner bolji, on iz tebe izvlači ono najbolje.

Kako kao izdanak zagrebačke glumačke škole surađujete sa sarajevskim glumcima?

- To se ne bi moglo nazvati suradnjom, to je ljubav, možda i više od toga, mi smo jedna velika sretna složna porodica, u kojoj sve fantastično funkcionira i štima. Bosna i Hercegovina ima sjajnih glumica i glumaca. Sretan sam da sam u kolu svih tih divnih glumačkih šašavih stvorenja.

Kažete da je ritam snimanja serije u usporedbi s "Velim mistom" vrlo intenzivan. Približava li je to sapunici?

- To nije ni blizu sapunice, to je jedan, podosta puta šašavi, duhoviti uspješni sitcom. Kroz sve te godine imao sam raznih iskustava, ali moram priznat, nikad do sada nisam radio tako brzo i teško, s velikim veseljem.

Dio publike doživljava Vas kao glumca usmjerenog čistom art-filmu i teško Vas može zamisliti u pomalo populističkoj seriji. Jeste li imali slične dvojbe?

- Bez imalo razmišljanja pristao sam igrati u seriji, iako sam u tom trenutku imao ponudu koja bi mi donijela bolji ekonomski probitak. Kako sam cijeli glumački vijek vjeran HNK-u u Zagreb, ovde naglašavam u Zagrebu, zato što smo mi valjda jedina zemlja na svijetu koja ima nekoliko HNK-ova, i kako naša velika scena i njezina scenografija ne mogu gostovati na malim pozornicama, jednostavno sam želio da širi auditorij vidi da Mustafa, osim što ubija i biva ubijan u jugoslavenskom filmu, ponekad uspije gledatelja i nasmijati.

Da budemo načisto, bez obzira na moje godine, ja sam čvrsto na zemlji i svjestan sam da imam boljih i lošijih scena, da neke nisam najbolje zašarafio, da sam neke prešarafio. Ali, zasigurno, nije me sram kako živi Izet Fazlinović.

Vaše profesionalne granice šire su od državnih. Prisutni ste, ako nisam premalo rekao, u tri kinematografije, bosanskoj, hrvatskoj i srpskoj. Jeste li u domicilnoj premalo iskorišteni i biste li mogli opstati da ovisite samo o njoj?

- S ponosom sam prisutan u svim kinematografijama ex Jugoslavije. Ne bih se složio s vama da je Hrvatska moj domicil. To je moja domovina s dubokim bosansko-hercegovačkim korijenima. Točno sam toliko iskorišten koliko filmski stvaratelji misle da sam im potreban u njihovim projektima. Sreća da ne ovisim.

Branite često hrvatski humor, stavljajući ga uz bok ostalima u regiji. Je li to plod pretjeranog domoljublja ili istinskog uvjerenja? I čime ga potkrepljujete?

- Branim ga sada, ako hoćete, i Izetom. Kazališna akademija odgojila je plejade sjajnih komičarki i komičara, sjajnih glumica i glumaca. Imamo briljantnih spisateljica i spisatelja, izvanrednih majstora dramaturgije, kompozitora i tako dalje.

Čast iznimkama, ali ipak nam nedostaje domaćih žešćih kazališnih režisera! A što se tiče filma možda smo mi narod koji preferira neke art-filmove, neke teže teme. Istini za volju, apsolutno je teže napraviti neku urnebesnu komediju. Ha, možda se nekom poslože zvijezde i posreći mu se?

‘Smo vriti'
Rekli ste da se dobro snalazite i u tragediji i u komediji, koje inače dijeli tanka nit. Gdje smo mi kao društvo danas, u tragediji, komediji ili na niti?

- Kak bi rekli Zagorci: "Smo vriti."

Planirate se oprostiti od kazališta i posvetiti samo filmu. Kad će to biti i imate li još neku neodigranu glumačku želju?

- Kako nisam slavio ni jednu godišnjicu glumačkog mukotrpnog rada, a bilo bi ih podosta, možda ipak odigram još jednu ulogu na Trgu maršala Tita 15. Sve ovisi o ljudima koji vode repertoarnu politiku. A možda se išuljam iz HNK-a tiho kao što sam se ušuljao.

Što ste dogovorili za iduću godinu?

- Nikakvi termini nisu fiksirani, samo znam da sam slobodan početkom 2011. godine. Ovo mi je super prilika da već sada zaželim Sretnu, bolju, zdraviju, mirniju, čovječniju, zadovoljniju i veseliju 2011. Vašim čitateljima.

Najsmešnije iz serije „Lud, zbunjen, normalan“ – provale Izeta Fazlinovića




,,Lud, zbunjen, normalan” je humoristička serija snimljena u Bosni i Hercegovini, u režiji Elmira Jukića. Emituje se od 2007. godine, a doživela je veliku popularnost, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Hrvatskoj i Srbiji. Elmir Jukić nastavio je uspešno svoju karijeru, snimivši još jednu humorističku seriju ,,Kriza srednjih godina”. Scenarista u seriji je Feđa Isković, koji je takođe radio na seriji ,,Lud, zbunjen, normalan”.

Početak
Serija ,,Lud, zbunje, normalan” prati dogodovštine Izeta Fazlinovića škrtog penzionera, njegovog sina Faruka koji je po zanimanju muzički producent, i unuka Damira studenta medicine. Trojica muškaraca, svakodnevno upadaju u razne avanture. Izet je komunista starog kova, koji je sklon raznim prevarama. Faruk Fazlinović ima svoj muzički studio, koji radi veoma loše, često se svađa sa ocem, a tokom serije ući će u ljubavnu vezu sa svojom sekretaricom Ivanom. Damir je najrazumniji član porodice, tokom serije će se oženiti, razvesti, a u braku će dobiti sina Džemu. Cela ekipa voli da provodi vreme u obližnjem kafiću ,,San Remo”.
Glavne uloge tumače: Mustafa Nadarević, Senad Bašić, Moamer Kasumović, a tu su i Gordana Boban, Miraj Grbić, Emir Hadžihafizbegović, Milan Pavlović, Goran Navojec, Tatjana Šojić, Saša Petrović, Ilir Tafa, Jasna Žalica, Boro Stjepanović, i mnogi drugi.



Razne dosjetke, od kojih većina pripada Izetu Fazlinoviću, rado se prepričavaju i citiraju na društvenim mrežama, a ovo su neke od najboljih: 



* Uzmite svoju torbu. Lako brate. Tejk jur aga … tejk jur beg. Ma engleski je za mene obični pusiji smouk.

* ,,Izete ovdje su trebale biti dvije filovane paprike. Šefika mi rekla!”
,, Aj nou nating abaut jur filings paprika”.

Izet Fazlinović poznat je kao veoma temperamentna i eksplozivna osoba koja se lako iznervira. Upravo, kao takav, on uvek zabavlja publiku, a kada se posvađa sa nekim obično sledi njegova dobro poznata uvreda: ,,Đubre jedno!”.


Kad Izet slomi nogu

– Samo vi mirno lezite sad ću ja zvati hitnu! Joj nemam kredita. Dajte ljudi neka neko zove hitnu, ne mogu sam čoveku pomagat. Eto me, eto me. Šta je .. ovde. Izgleda da ste nogu slomili.
-Nogu?
-Samo nogu slomili.
-Pa to mi radi. Možda sutra izađem u crnoj hronici! Izet F. slomio nogicu.


Izet i Ogledalce

Ivana ostavlja Faruku svog papagaja po imenu Ogledalce na čuvanje, a Izet, koji je opsednut strahom od ptičijeg gripa, puca u njega.

– U zaklon, svi u zaklon, zovi cijelo Sarajevo u zaklon.
– Izete šta ti je? Kakav zaklon? Od čega, jadan ne bio u zaklon?
– Invazija, napada ptičija gripa. A ja mislim da sam je ubio.
– Ma koga si ubio. Ma jesi ti normalan?
– Idem tamo sine, prileć u sobu i odjednom vidim zatvorio me u kavez kondor.
– Kakav kondor?
-Ma ima mu u krilima jedno dva metra.
– Pa Izete bolan nisi valjda pucao u Ogledalce?
– Ama kakvo ogledalce, pucao sam u zelenog kondora.



Izet Fazlinović i rakija maksuzija

Izet najradije pije svoju rakiju, koju zove maksuzija. U nekim najsmešnijim scenama Izet je najčešće pod dejstvom maksuzije.

– E dedo, bil te mogo zamoliti da mi pozajmiš stoju da vodim Mirnu na ,,Egzit”?
– Eg-zit? Koliko se ja razumem u engleski eg-zit ti je ovde ljevo, hodnikom, vrata pravo!
– Ma u Novi Sad na ,,Egzit”, koncert.



Još nekoliko provala iz serije ,,Lud, zbinjen, normalan”


* Oooo, čika Izete, otkud vi u vašem stanu?

* U mene penzija ko u žena menstruacija. Kad mi dođe, traje mi jedno pet, šest dana i nakon toga me možeš jebat.

* Uče? Kakvo bolan učenje? Ko je bolan vidio da se može učit više od po sata.

* Cilj nam je da što više lopti uđe u njihov, a što manje u naš gol ( Izet Fazlinović kao trener)

* ,,Je l vi mene zavitlavate gospon. Ja sam mislila da je ovo neka ozbiljna emisija, kao recimo ,, Šezdeset minuta”.
,, Ja tih ,, Šezdeset minuta ” nisam gledao, ali bi volio da pogledam konkurenciju. Recite mi koliko traje ta emisija ,,Šezdeset minuta”?”

* Samire sine, otvori prozor da dedo poleti.

* U njegovim godinama ja sam imo treba više nego što je on ćevapa pojeo.

* Ma nijedna nemere biti toliko ružna, koliko ja mogu biti pijan.

* Dino: ,, Čika Izete mogo bi i ja jednu” ( misli na rakiju ). Izet: ,,Mogo bi što ne bi mogo, al ja ne dam”.

* Morske plodove? Jedino volim janje kad upadne u more.

* Baš sam se kvalitetno napio ko letva.

* ,,Marija, od čega praviš ovu đus votku?”
,, Od kole i konjaka”

* Ti bi i da radiš i da primaš platu.
* ,,Koje ćemo boje kupiti auto?”
,,Meni je svejedno, samo da je crven”

ISPOVIJESTI: Teška životna priča 38-godišnje Sarajke: Suprug me je trudnu istukao ispred bolnice



Nasilje u porodici u posljednjih nekoliko godina postalo je, nažalost, sve češća pojava u našoj zemlji. Iako se nekada na prste mogao nabrojati broj zlostavljanih žena koje su imale hrabrosti govoriti o svojim problemima, žrtve porodičnog nasilja danas nerijetko izlaze u javnost kako bi osvijestile one koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji, uz poruku da o tome ne smiju šutjeti.

Svekrva i djever

Upravo zbog toga osnivaju fondacije i razna udruženja. Jedna od žrtvi porodičnog nasilja je i 38-godišnja Sarajka A. M., koja je za "Dnevni avaz" ispričala svoju tešku životnu priču, iz koje je, na svu sreću, izašla kao pobjednica.

Iako se sa suprugom vjenčala iz ljubavi, samo tri mjeseca nakon sklapanja bračne zajednice, A. M. je suprug počeo fizički maltretirati.

- Jedne večeri sklonila sam peglu sa stola kako se djeca njegove sestre ne bi opekla. Suprug je, međutim, mislio da sam peglu otela od djece, nije shvatio da sam je maknula kako se neko ne bi opržio. Govorio mi je da mrzim tu djecu, da ih ne mogu gledati i tad me je prvi put istukao - kroz plač je započela svoju ispovijest A. M.

Dešavalo se, nastavlja, da svaka dva-tri mjeseca od supruga prima udarce. Kako se njihov bračni život nastavio, A. M. je rodila i prvo muško dijete. Mislila je da će to promijeniti suprugovo ponašanje, ali zlostavljanje i maltretiranje se nastavilo...

- Kada je malom bilo pet godina, rodila sam djevojčicu, koja je nakon rođenja dugo bila pod nadzorom doktora. Mislila sam da će barem to smekšati mog supruga, ali nije. S vremenom, kako je kćerka rasla, uvidjela sam da će neke stvari i na njoj ispoljavati - govori A. M.

Iako, tvrdi Sarajka, njen suprug nije fizički maltretirao djecu, bio je privrženiji sinu nego kćerci. Više od sedam godina živjeli su u zajednici s njegovim roditeljima i bratom, koji su znali da njihovu snahu fizički maltretira, ali ništa nisu poduzimali da to promijene. Naprotiv...

- Jednog dana ispred bolnice moj djever je čak vidio kada me je suprug trudnu istukao i nije ni prstom maknuo. Pitala sam ga zašto nije nešto poduzeo kada je to vidio, a on je rekao da nije mogao da se miješa u naš život - prisjeća se A. M.

Iako je nekoliko puta pokušavala da ode od njega, pomisao na djecu uvijek ju je vraćala nazad. Suprug joj je govorio da može otići, ali joj nije dao da povede djecu.

- Pretposljednji put kada me je istukao, bila sam veoma bolesna i doktor mi je preporučio operaciju. Trebala sam ići u banju, a prije toga sam htjela kupiti stvari i zakazati termin, ali mi on nije dao auto. Istukao me je tada i razbio mi mobitel. Tada sam sinu rekla: "Ako se još jednom desi da me istuče, mama će otići." Počeo je plakati i molio me da ga ne ostavljam - govori A. M.

Svakog dana se, i kada nije bilo problema, pitala i strahovala hoće li je te večeri suprug opet istući.

- Često mi je govorio da je teško živjeti s glupom ženom i s vremenom sam i sama počela vjerovati u to. Kada sam ga pitala zašto me tuče, nikada nije htio pričati o tome, pravio se kao da je sve uredu. I kada je postojao neki problem, nije htio čuti moje mišljenje. Samo je on bio važan. Bila sam potpuno jadna i skrhana i bilo je teško glumiti pred ljudima da imam dobar život, jer sam materijalno imala sve. Trpjela sam do krajnje granice - govori A. M.

Ojačala sam

Bolji dani za ovu hrabru Sarajku stigli su tek nakon 11 godina braka, kada je konačno skupila hrabrost da, po cijenu svega, napusti supruga i prekine nasilje.

- Te večeri kad sam odlučila napustiti kuću, on je počeo plakati i moliti me da ostanem. Otišla sam u policijsku stanicu i podnijela krivičnu prijavu protiv njega. Socijalni radnik i policija dovezli su me u Sigurnu kuću i pitali da li želim da me smjeste tu s djecom. Objasnili su mi da je to kolektivni smještaj, da psotoje uvjeti za život, gdje ženi pružaju psihološku pomoć, pravnu, socijalnu i pristala sam. Moja djeca i ja smo tu već šest mjeseci - kazala je A. M.

Razlozi zbog kojih ju je muž tukao, govori, bili su stvar patrijarhalnog odgoja, u kojem se smatra da žena mora biti potčinjena muškarcu.

- Uloga njegove majke bila je izuzetno dominantna, a njena riječ neprikosnovena. Nikada se nije suprotstavljao članovima svoje porodice nego je svoje frustracije ispoljavao isključivo u odnosu prema meni, jer je tu dominirao. Kada smo se svađali, ja nikada nisam imala pravo da se svađam, samo sam morala šutjeti i kimati glavom. No, hvala Bogu i zaposlenicima Sigurne kuće, to je sada sve iza mene - govori A. M. te dodaje kako se ni u jednom trenutku nije pokajala što je napustila supruga.

Kada je tek došla u Sigurnu kuću, bila je uznemirena, plačljiva i nemoćna da govori o svom problemu...

- Teško mi je bilo i pomisliti na to, ali kako vrijeme prolazi, i ja sam ojačala. Sa punom psihološkom podrškom, vjerujem da ću biti još bolje. Ženama koje prolaze kroz sličnu situaciju, poručila bih da prekinu nasilje, jer postoji institucija koja im može pomoći - poručila je hrabra Sarajka.
SOS telefon

Prema riječima Mubere Hodžić-Lemeš, menadžerke Sigurne kuće, SOS telefon za prijave nasilja je besplatan i otvoren je 24 sata dnevno.

- Od 2004., od kada je otvoren SOS telefon, primili smo 9.487 poziva, više od 54 posto odnosi se direktno na prijavu nasilja u porodici. Dakle, dobro je da građanke znaju da postoji SOS telefon i mogućnost da u roku od 24 sata dobiju adekvatnu informaciju o mogućnosti zaštite i aktuelnim zakonima - kazala je Hodžić-Lemeš.

Ulični performans u Sarajevu

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je 25. novembra. Tim povodom, Fondacija CURE je ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu uličnim performansom "Klub anonimnih - ljubomora nije ljubav" obilježila početak globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".