Navike najsretnijih parova

Otkrivamo vam tajne „savršeno“ srećnih parova, koje vam možda mogu pomoći u izgradnji još bolje i kvalitetnije veze.



1. Zajednički prijatelji: Druženje i izlasci sa bliskim prijateljima oba partnera obogaćuje vezu i dokazano je da su ljudi sa mnogo prijatelja dosta srećniji u vezama, nego oni koji se samo fokusiraju samo na partnera. Takođe je druženje sa drugim ljudima dobro za vezu jer partneri nisu previše zavisni jedno od drugog i izolovani „od svijeta“.

2. Pokazivanje emocija u javnosti: Pod ovim ne mislimo na pretjerano ljubljenje, već na držanje za ruke i nježno grljenje. Bez obzira na broj godina, lijepo je vidjeti da se muž i žena/momak i djevojka drže za ruke ili da se grle, pa i u javnosti. Prvo što smanjuju nivo kortizola-hormona stresa, a drugo jer se nikako ne možete početi raspravljati dok su vam ruke „spojene“. Vi ste tim i treba da se držite za ruke, a grljenje je lijep načina da pokažete svom partneru, a i ostalim ljudima koliko ste zaljubljeni.

3. Odlazak na spavanje: Jedno istraživanje je pokazalo da su žene, kojima se u 90 odsto slučajeva poklapa odlazak na spavanje sa svojim partnerom, mnogo srećnije u braku nego one one kojima se poklapa ko 50 odsto. Zaključak iz ovoga je da treba pokušati uskladiti svoje vrijeme odlaska na spavanje sa svojim partnerom i da ćete sigurno biti srećniji, jer parovi prije spavanja imaju veću želju za bliskošću i sigurnošću.

4. Slušanje i pamćenje: Kao što negativna osjećanja mogu loše uticati na prijateljstvo ili atmosferu, tako mogu uticati i na vezu. Ako stalno primjećujete stvari koje vaš partner pogrešno radi, to će na loš način uticati na vezu. Umjesto toga, budite pozitivni i više pažnje usmjerujte na pozitivne i dobre stvari koje vaš partner čini. Tako ćete u njemu izazvati iste povratne emocije. Takođe ga pažljivo slušajte kada vam priča o svojim osjećanjima ili o nečemu što je njemu bitno, jer će onda i on vas bolje slušati, a za nesporazume neće biti mjesta.

5. Odlazak u krevet nakon svađe: Svaka rasprava u nama može izazvati bijes i natjerati nas na izgovaranje riječi koje zaista ne mislimo. Pokušajte da se smirite pred spavanje, a onda riješiti problem ujutru kada se „strasti“ smire. Međutim, ono što izdvaja srećne parove, to je da se sutradan rijetko kad vraćaju na nešto što je bilo - raspravu (osim ako je stvar zaista bitna)

6. Određena doza iskrenosti: Govorenje istine u vezi, ali i generalno je važno. Takođe je bitno da dok govorite istinu svom partneru da ne vičete, već da sve govorite normalnim tonom glasa i da ne budete „bezobrazno“ iskreni. Neke stvari, iako su istinite, mogu da povrijede kada se direktno nekome kažu. Zato treba da budete obazrivi i imati obzira prema njegovim osjećanjima. Zato, kada treba nešto da mu kažete, a znate da ćete ga možda povrijediti, samo govorite blagim tonom kao kada pričate sa najboljom prijateljicom o nečemu neobaveznom.

7. Posvetite se jedno drugom kad god imate vremena: Ako imate djecu ili veoma zahtjevne poslove, znamo da je teško fokusirati se na partera i da je vremena malo. Ali, nakon svih obaveza, sigurno možete izdvojiti malo vremena za maženje sa vašim partnerom ili opušteni razgovor. Ostavite seriju, mobilni telefon i ostalu elektroniku sa strane


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »