Italija, kazne za davanje novca prosjacima



U Italiji grad Bordigera u regionu Ligurija, odlučio je da se sa problemom prosjaka izbori na čudan način umesto da kažnjavaju prosjake, gradske vlasti planiraju da uvedu novčane kazne za prolaznike koji im udeljuju novac.

Odluka gradskih čelnika gradića Bordigera objavljena je nakon što su stanovnici priobalnog grada Bordigera izneli pritužbe da im lokalni prosjaci ne daju mira.

"Besmisleno je kažnjavati one koji ne mogu ili nikada neće moći da plate kazne", kaže gradonačelnik Đakomo Palanka.

Gradonačelnik ovog gradića je za lokalni list Sekolo XIX rekao da se ta pojava mora iskoreniti pošto se, kako ističe, iza nje često kriju prave organizacije, a najbolji način da se to učini jeste, prema njegovoj oceni, da se obeshrabre oni koji prosjacima daju novac.

"Za svakog ko je zaista u teškom materijalnom stanju, na raspolaganju su socijalne službe", dodao je Palanka.

Stiven Barns iz dobrotvorne organizacije "Project Rome" rekao je istom listu da podržava odluku gradonačelnika Bordigere.

"Ne samo što je ponižavajuće baciti par novčića nekome na ulici, već je daleko bolje pokazati istinsko saosećanje i ljubaznost" kaže Barns, ocenjujući da odluka gradskih vlasti Bordigera eliminiše opasnost od podržavanja organizovang uličnog kriminala ili podsticanja alholizma i narkomanije.

U organizaciji "Project Rome" navode da im je cilj da se prosjacima pomogne na druge načine. 

Bolje je, da im humani ljudi umesto da im bace koji novčić kupe prosjacima i beskućnicima čarape, šampon ili im donesu kesu sa namirnicama iz supermarketa ili nešto drugo

Na kraju da dodamo da ovakav sličan sistem "kažnjavanja" humanih građana čekao je zakonsku proceduru i u Norveškoj ali za sada nije poznato da li je bizarni zakon iz ove severne države usvojen.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »